Vetmundo logo

Papağan Bakımı

Papağan Bakımı

Papağan bakımı, kedi ve köpek gibi diğer evcil hayvanlara göre daha basit görünebilir. Bir papağanla ilgilenmek eğlenceli olabilir ama aynı zamanda çok da zahmetli bir iştir. Papağanların sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlamak için özel dikkat ve özen gerektirir. Bu, onlara doğru beslenmeyi, doğru ortamı ve bol miktarda zihinsel uyarımı sağlamayı içerir. Doğru bilgi ve özveri ile papağanınıza mümkün olan en iyi hayatı verebilirsiniz.

Papağan bakımı, evcil bir papağana sahip olmanın önemli bir parçasıdır. Papağanınızın mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamak için doğru beslenme, barınak ve uygun ortam sağlamak çok önemlidir. Uygun papağan bakımı aynı zamanda onlara oyuncaklar, eğitim ve sosyalleşme sağlamayı da içermelidir. Doğru bakım ile tüylü dostunuzla uzun yıllar birlikteliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Papağan bakımı

Papağan Sahiplenmeden Önce Neleri Düşünmelisiniz?

Sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için özel dikkat ve bakıma ihtiyaç duyduklarından papağan bakımı kolay bir iş değildir. Bir papağan edinmeden önce, doğru beslenme, barınma, sosyalleşme ve sağlık bakımı gibi temel ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Doğru bilgi ile papağanınıza uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olacak güvenli ve rahat bir yuva sağlayabilirsiniz. İhtiyaçları uygun şekilde karşılanırsa papağanlar onlarca yıl yaşayabilir.

Bazı papağanlar konuşabilir ve ses çıkarabilir. Onları yalnız ve kayıtsız bırakmak, yapabileceğiniz en kötü şeydir. Bu hayvanlar ilgiyi sever ve yalnız bırakılırsa kısa sürede ölebilirler. Bu nedenle bir papağan sahibi olarak onlara olan ilginizi kaybetmemelisiniz. Bir papağanı bebekken alıp alışmak, yetişkinken almaktan çok daha iyi bir seçimdir. Bu, papağanınızın size daha hızlı alışmasına ve size daha fazla güvenmesine yardımcı olacaktır.

Bir papağan sahiplenecekseniz tüylü arkadaşınıza doğru türde bir kafes sağlamanın ne kadar önemli olduğunu bilmelisiniz.

Kafes Seçimi

Bir papağanın kafesi, hareket etmelerine ve keşfetmelerine izin verecek kadar geniş olmalı ve aynı zamanda onlara güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamalıdır. Oynamaları ve keşfetmeleri için bol miktarda oyuncak ve tünek içermelidir. Ayrıca papağanınızın sağlıklı ve mutlu olması için temizliği ve bakımı kolay kaliteli bir kafes seçilmelidir. Her şeyin içine sığması ve papağanınızın rahat etmesi için büyük bir tünek aldığınızdan emin olun. Böylece kuşunuz kafeste istediği yere hareket edebilir. Ayrıca levrek çubukları, kuşların bakımı için ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlerden biridir. Papağanınızın kafesi için doğru oyuncakları seçmelisiniz Bu eşyalar ona zihinsel uyarım sağlar ve can sıkıntısını yenmesine yardımcı olur. Evcil hayvanınıza benzersiz seslerle birkaç farklı doku ve renk sunmalısınız.

Papağan bakımı

Tek Papağan mı, Çift Papağan mı?

Papağanlar sosyal hayvanlardır ve yalnızlık onları olumsuz etkileyebilir. Ancak bunu önlemek için ona hemen arkadaş edinmek doğru değildir. Aileye yeni katılan 2. papağan kendisini daha da tehdit altında ve stresli hissetmesine neden olabilir. Doğru çözüm, papağanınıza iyi bakmak ve onu sevmek ve yeterli ilgiyi göstererek yalnız hissetmemesini sağlamaktır. Yine de çift papağan beslemek istiyorsanız ilk yavru papağan alırken çift yaşayan papağanlardan beraber olarak almanız daha avantajlı olur. Papağanlar çiftleşme dönemine girdiklerinde fazlaca saldırgan olacakları için bu dönemde papağanlarınıza anlayışlı davranmanız ve sabırlı olmanız gerekir.

Yavru Papağan Bakımı

Her şeyden önce yavru papağan sahiplenirseniz ona iyi bakmanız, öğün atlamamanız ve ihtiyacı olan besinleri vermeniz gerekir. Hassas oldukları için bulundukları ortamın nemli olmamasına dikkat etmelisiniz. . En sağlıklı papağan temizleme ürünü hiç şüphesiz elma sirkesidir. Kuş habitatlarında kimyasalların kullanılmaması için büyük özen gösterilmelidir. Kimyasallar sebebiyle papağanınız ciddi şekilde hastalanabilir ve hatta ölebilir. Yavru papağanlar büyük papağanlar gibi kafese kapatılmamalıdır. Yavru papağanlar henüz dengede durabilecek kadar gelişmedikleri için kafese düşerek kendilerini yaralama ihtimalleri çok yüksektir. Çok hızlı büyüdükleri ve hareket etmeleri zorlaştığı için papağanınızın pençelerine dikkat edin. Bu nedenle papağanlar düzenli olarak veterinere götürülerek tırnakları kesilmelidir.

Papağanlar Nasıl Beslenir?

Papağanlar inanılmaz derecede çeşitli bir diyete sahiptir ve meyve ve sebzelerden yemişlere, tohumlara ve böceklere kadar çeşitli yiyecekleri yiyebilirler. Vahşi doğada çoğunlukla meyveler, yemişler, tohumlar, meyveler, çiçekler ve böcekler yerler. Evlerimizde beslediğimiz, ticari olarak temin edilebilen papağanlar ise peletler veya tohum karışımlarının yanı sıra taze meyveler, sebzeler, tahıllar ve az miktarda yağsız et dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerle de beslenebilirler. Papağanlar, banyo yapmanın yanı sıra içmek için her zaman temiz suya erişebilmelidir. Bu sebeple banyosu ve suyu her zaman ayrı ve temiz olduklarına dikkat edilmelidir.

Papağanlar, 80 yıla varan bir ömre sahip eğlenceli ve renkli evcil hayvanlardır, yani sağlıklarının mümkün olduğu kadar uzun süre optimum seviyede kalmasını sağlamak için özel beslenme bakımına ihtiyaç duyarlar. Pek çok yiyecek papağanlar için besleyici olsa da, tüketildiğinde zararlı ve hatta ölümcül olabilecek bazıları vardır. Papağanınızı neyle beslememeniz gerektiğini bilmek, onun ne yemesi gerektiğini bilmek kadar önemlidir.

Papağan bakımı söz konusu olduğunda, onları sağlıklı ve mutlu tutmak için doğru beslenme planını takip etmek önemlidir. Papağanlara cips, derin yağda kızartılmış atıştırmalıklar ve şekerli yiyecekler gibi sağlıksız insan yiyecekleri verilmemelidir. Bu yiyecekler tüylü dostlarımız için kötüdür ve çok miktarda tüketilirse sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca avokado, soğan ve sarımsak gibi bazı meyveler de papağanlara zarar verebilecek toksinler içerdiklerinden papağanlara verilmemelidir. Papağanları diyetlerine dahil etmeden önce hangi tür yiyeceklerin onlar için güvenli olduğunu araştırmak önemlidir.

Papağanlara çiğ et veya yumurta verilmesi önerilmez. Bir papağanın en sevdiği yiyecekler tahıllar ve mısırdır. Öncelikle tohumları çok sevmeleri her zaman verebileceğimiz anlamına gelmez çünkü çok fazla tohum onlara zarar verir. Onlara fayda sağlayan yiyeceklere örnek olarak tuzsuz çekirdek, brokoli, karnabahar, havuç, bezelye, muz, elma, pişmiş tavuk veya hindi eti ve mısır ekmeği verilebilir. Ayrıntılı bilgi için Evcil Hayvanlar İçin Vitaminlerin önemi ve Minerallerin Önemi konulu yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Sebze ve meyveler çok fazla su içerir, bu yüzden çok fazla vermemeye dikkat edin. Ayrıca papağanların maydanoz yiyemeyeceğini unutmayın. Bir maydanoz sapı papağanın boğazına takılıp ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda avokado, çikolata ve elma çekirdeği vermekten kaçının. Çünkü bu yiyecekler papağanın ölümüne yol açabilecek yüksek düzeyde toksin içerir.

Papağan bakımı

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Papağan Bakımında Eğitimin Önemi

Papağanları evcil hayvan olarak beslemek tatmin edici bir deneyim olabilir, ancak sağlık ve mutluluklarını garanti altına almak biraz bilgi gerektirir. Papağan bakımının önemli bir yönü, uygun eğitimi içerir. Başarılı papağan eğitiminin anahtarı tutarlılık ve sabırdır. Papağanınızla etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmek, güven inşa etmek, kendinizi alfa olarak kabul ettirmek, davranış problemlerini evcilleştirmek ve hatta basit numaralar öğretmek için çok önemlidir. Doğru yaklaşım ve özveriyle, kısa sürede evcil hayvanınızla özel bir bağ kurabilirsiniz.

Papağanların çoğuna “damlama eğitimi” adı verilen bir teknik kullanılarak konuşma öğretilebilir. Bu yöntem, kuş bir kelime veya cümle söyledikten sonra ikramların verilmesini ve söylemediği takdirde verilmemesini içerir. Kuş, sonunda, sözcükleri söylemenin ödül kazandırdığını, sessizlik veya alternatif ifadelerin ise hiçbir ödül getirmediğini öğrenecektir. Örneğin, evcil hayvanınızı “merhaba” dediği zaman bir ödülle ödüllendirebilirsiniz, ancak “güle güle” veya diğer gürültü çıkaran ifadeler söylediği için onu ödüllendirmeyi bırakın. Evcil hayvanınız sonunda “merhaba” kelimesini yiyecek almakla ilişkilendirecek ve bir ödüle ihtiyacı olduğunda kullanacaktır.

Papağan Bakımında Diğer Bazı İpuçları

Papağanlar yılda birkaç kez deri değiştirir. Eski tüyleri dökülür ve yeni tüyleri çıkar. Bakımınız sırasında kuşunuzun davranışını gözlemlemek ve belirlemek, gelecekteki hastalıkları anlamak için önemlidir. Hareketlerindeki ani değişiklikler hastalık belirtisi olabilir. Bu durumda veterinerinize danışmayı unutmayın.

Evcil bir papağanı serbest bıraktıktan sonra uçmak yerine yerde yürümeyi tercih edebilir. Bu nedenle evin içinde dolaşırken papağanınızın üzerine basmamaya dikkat edin.

Doğada yaşayan papağanlar tırnaklarını doğal olarak törpülerler. Ancak evcil papağanların tırnak bakımına ihtiyacı vardır. Düzenli olarak papağanınızın tırnaklarını kesmeniz gerekebilir.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt

  1. zoritoler imol avatarı

    I was reading through some of your posts on this site and I believe this website is real instructive! Keep posting.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram
Exit mobile version