Vetmundo logo

Kediler İçin İdeal Kilonun Önemi

Kediler İçin İdeal Kilo Nedir, Neye Göre Belirlenir

Kediler için kilo problemleri yaygın olarak görülen bir durumdur. Özellikle evlerde beslenen kediler çok zayıf ya da çok kilolu hatta obezite sınırını aşmış olabiliyorlar. Her durum da kedilerin sağlığının tehlikede olabileceğini gösterir. Kediler kilolu olduğunda gözümüze çok daha sevimli görünse de bu tehlikenin farkında olmak gerekir. Kedilerin de ulaşmaları gereken bir ideal kilosu olduğu unutulmamalıdır.

Kediniz için ister zayıflık olsun ister fazla kilolar için olsun, gerektiğinde veteriner hekiminiz tarafından hazırlanan bir diyet programı uygulamalısınız. Çünkü kediniz için şişmanlık ve zayıflık organlarına zarar verebilen ve maalesef kedilerin ömürlerini bile kısaltan ciddi bir problemdir. Bu tür risklerin farkında olan kedi sahiplerinin sorduğu en önemli sorulardan biri de “kediler için ideal kilo kaç olmalıdır?” sorusudur.

kediler için ideal kilo 11
Kediler için ideal kilo

Kediler İçin İdeal Kilo


Kedilerde için genelleme yapılacak olursa, ortalama olarak yetişkin bir kedinin ağırlığı 4,5-5 kg arasında olmalıdır. Ancak bu genellemenin yapılarak kediler için ideal kilonun doğru şekilde belirlenebilmesi için şu unsurların göz önünde bulundurmanız gereklidir;


Kedinin cinsi
Kedinin yaşı
Kedinin cinsiyeti


Bu faktörler belirlendikten sonra kediler için ideal kiloya karar vermek mümkün olabilir. Kedinizin ideal olan kilosunu öğrenmek ve takibini yapmak için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz. Kedinizde şişmanlık ya da zayıflık belirtisi olduğunu düşündüğünüz zaman mutlaka ideal kilosuna ulaşmaları için tedbir almayı ihmal etmeyin.


Çünkü tıpkı diğer hastalıklar gibi zayıflık ve obezite için de erken teşhis ve erkenden önlem almak çok etkili olur. En çok da kısırlaştırılmış kediler normalden fazla mama yiyerek daha hızlı kilo almaya başlarlar. Bu durum önüne geçilmesi gereken bir sorundur. Kısırlaştırmadan önce kedinizin beslenme düzenini iyi ayarlayarak sınırlandırmaya alıştırmanız, kısırlaştırdıktan sonra işinizi kolaylaştırabilir. Çünkü kedinizin kilosu arttıkça, bu artışı önlemeniz ve tekrar ideal kilosuna döndürme çabalarınız sizin için daha zorlayıcı olur.

Yavru Kedilerde İdeal Kilo


Yavru kedilerde ideal kilonun söylenebilmesi için kedinin doğduğundan itibaren takip altında bulunması gerekir. Yeni doğmuş bebek bir kedi yaklaşık olarak 100 gram kadar bir ağırlığa sahip olur. Bu ağrılık 2 haftanın sonunda iki katına kadar çıkar. Şu tablo takip edilerek yavru kedinizin kilo değişimini takip altına alabilirsiniz.


1.Hafta: 100 gram
2.Hafta: 200 gram
3.Hafta: 300-350 gram
4.Hafta: 550-600 gram
5.Hafta: 1000 gram
1 Ay: 1,5 kg


Bu tablo, kedilerin cinsiyle ve gerektiği kadar anne sütü tüketmeleriyle doğru orantılıdır. Kedinizin annesinden süt emmesi kilosu için büyük bir önem taşır. Yavruyken yeteri kadar anne sütü almayan bebek kedilerin bağışıklık sistemleri düşer ve dolayısıyla küçük kalırlar. Bu kedilerin sağlıklarını kazanarak kendilerini toparlamaları ve ideal kiloya ulaşmalarını sağlamak için veteriner hekim desteğiyle kedi sütü ve besin takviyesi yapılmalıdır.

Ayrıca bu konuda ayrıntılı bilgi için Yavru Kedi Bakımı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Yetişkin Kediler İçin İdeal Kilo


Yetişkin hale gelmiş kediler için ideal kilo farklılıklar gösterebilen bir durumdur. Kedinizin cinsi ve de cinsiyeti önemlidir. Bunun yanında kısırlaştırılmış kediler de daha fazla mama yiyerek şişmanlamaya başlayabilir. Yetişkin kediler normalde 3,5-4 kg aralığında olmalıdır. Tabi kedinizin cinsine göre daha farklı da olabilir.

Bazı evcil kedilerin normal boyutları daha büyük olduğundan, dolaylı olarak kilolarının daha fazla olması gerekir. Bu cinslere örnek vermek gerekirse: Maine Coon Kedisi, Sibirya Kedisi, Norveç Orman Kedisi, Ragdoll Kedisi, Savanah Kedisi bu kedi türlerindendir ve Rangdolllar haricindekilerin kilolarının 10 kg üzerinde olması normaldir. Rangdolların ise 9 kg civarında olması ideal kiloda olduğunu gösterir.
Ayrıca dişi kedilerin de kiloları, erkek kedilerden yaklaşık 1 kg daha zayıf olması normaldir. Doğru kilo takibini yapabilmek için veteriner hekiminizden yardım almanız daha doğru olur.

kediler için ideal kilo

Kedilerde Şişmanlık


Kediler pek çok nedenden dolayı şişmanlayabilir. Kısırlık, yaşlılık ve hormonsal dengesizlikler kedinizin aşırı kilo almasına neden olabilir. Kısırlaştırılmış kediler, diğer kedilerle aynı mamaları yememelidirler. Kısırlaştırılmış kediler daha önce de bahsettiğimiz gibi, daha fazla mama yemeyi isterler ve dolayısıyla kilo almaya başlarlar. Bu nedenle kısırlaştırılmış kediler için üretilen diyet (sterilised) mamalar tercih edilmelidir.

Kedinizin herhangi bir travma sonucunda depresyona girmiş olması da şişmanlamasına neden olur. Yaşlı kediler de pek fazla hareket etmedikleri ve enerjilerini harcayamamaları nedeniyle kilo almaya meyillidirler. Bu tarz durumlar yaşayan kedilerinizin veteriner hekim takibinde olması ve beslenmelerinin de sınırlandırılması gerekir.

Kedilerde Obezite Riskleri


Kedilerin pek çoğu obezite hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Aşırı kilo almalarıyla beraber vücutlarındaki yağ artışı obeziteye sebep olur. Bu aşırı kilo artışı, yaşlı sayılan kedilerinizde ve kısırlaştırılmış olanlarda sıklıkla görülür. Düzensiz şekilde veya aşırı beslenen ve hareketleri kısıtlanmış halde olan kediler fazla kilo almaya daha çok elverişlidir.

Kediler için düzenli olarak kilo alıp verme durumlarının takibi yaptırmanız, olası bir obeziteyi önceden fark etmenizi sağlar. Bu sayede obezite riski ortadan kalkabilir. Obezite olan kedilerde kalp, sindirim ve böbrek sorunlarıyla oldukça fazla karşılaşılır. Pek çoğu hareket edemeyecek hale gelir ve ömürleri daha kısa olur.


Kedilerde Aşırı Zayıflık


Bazı kediler zayıf ve oldukça kemikli yapıya sahip olur. Hem de bu kediler yetişkinlik evresine ulaşmış olmalarına ve oldukça da iyi beslenmelerine rağmen zayıf ve kemikli kalmaya devam edebilirler. Kedi sahiplerinin, kedilerinin fit bir vücuda sahip olduğunu düşünseler de gözle bile görülebilir bir zayıflık varsa mutlaka kedinin takip altına alınması gerekir. Özellikle kediler için iç parazitler ve / veya böbrek hastalıkları gibi durumlarda zayıflık durumu söz konusu olabilir.

Kedinizin zayıf olduğu anlayabilmeniz için bel ve göğüs kısımlarına bakabilirsiniz. Zayıf olan kedilerde bel kısımları içeriye doğru çökmüş ve göğüs kemikleri de belirgin şekildedir. Kedinizde bu tarz aşırı zayıflık belirtileri görülüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurarak nedenini araştırın.

kediler için ideal kilo


Kedilerde Diyet İşe Yarar Mı?


Her kedideki beslenme ihtiyacı aynı olmaz. Örnek olarak hamile olan bir kediyle hamile olmayan kedilerin yemeleri gereken mama miktarı aynı değil. Bu sebeple her kedi için özel beslenme planı uygulanmak, ideal kilosuna ulaşması konusunda oldukça iyi bir yöntemdir. Mamalarının miktarını azaltmak ya da çoğaltmak kediler için ideal kiloya ulaşmaya yardımcı olur. Kediniz bu sınırlamalardan bir süre hoşlanmasa da zamanla bu duruma alışır.

Kediler kendileri düşünerek diyet yapmak zorunda olduklarını elbette bilemezler. Sahiplerinin yardımına muhtaçtırlar. Bu sebeple kedinize diyet yaptırma konusunda sizin kararlı ve istikrarlı olmanız önemlidir.

Kilolu Kedilerde Diyet


Kedilerde beslenmeyi, ilk günden başlayarak kontrol altına almanız en doğru yaklaşım olur. Çünkü kediler canları sıkıldığında bile zamanlı zamansız şekilde mama yemek isteyebilirler. Bazen de bir çocuk gibi tüm beslenme düzenleri aniden bozulur. Bu durumu kontrolünüz altına alabilmeniz için mamasını gün içerisinde bir defa değil, pek çok defada azar azar verebilirsiniz. Ayrıca kedinize kesinlikle kendi ev yemeklerinizden yedirmeyin.

Ödül maması ve yaş mama gibi atıştırmaları ayda 2’den fazlayı geçmeyecek şekilde vermeye özen gösterin. Bunların yanında özellikle diyetin başlarında mamasını kolayca ulaşılabileceği yerlere bırakmayın. Çünkü diyetine yeni başladıysanız hemen alışamayacağından mama paketlerini bulup delerek siz fark edene kadar gereğinden çok fazlasını yiyebilirler.


Zayıf Kedilerde Diyet


Zayıf kedinizi veteriner hekiminizin önerdiği saatlerde ve normalden daha yüksek protein içeriğine sahip mamalarla besleyin. Mama yemesi için kedinizi teşvik edebilirsiniz. Kedinizin zayıf olması sağlığı için bir soruna neden olmuyorsa mama yemesi için zorlamanız da gerekmez. Zayıf kedinizin için ne yapmanız gerektiğini veteriner hekiminize danışın. Zayıf ve kilolu kediniz için diyet planlarını veteriner hekimine hazırlatmalısınız.

kediler için ideal kilo

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram
Exit mobile version