Vetmundo logo

Evde Gelincik Beslemek Hakkında Merak Edilenler

Evde Gelincik Beslemek

Evde gelincik beslemek birkaç sene önceye kadar belki de hiç aklınıza gelmemiş olabilir. Belki de ilk defa evcil hayvanlara çip takma konusunda bile duymuş olabilirsiniz.

Avrupa’da aslında sıklıkla evde beslenebilen gelincikler, oradaki kanunlara göre bir ev hayvanı olarak kabul ediliyordu. Avrupa Birliği yönetmeliklerindeki temeller sayesinde gelincikler Türkiye’de de artık evcil hayvan kapsamına alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığının kediler, köpekler ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmeliğinde değişiklikler yapılması, Resmî Gazete ‘de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğe göre, ev içerisinde yaşayan kediler, köpekler ve gelinciklere çip takmak zorunlu hale getirildi. Böylece Türkiye’de gelinciklerin evcil hayvan olduğu daha geniş kitlelere yayılarak popüler hale geldi.

Evde gelincik beslemek

Gelincik Nasıl Bir Hayvandır?

Sansargiller ailesinden gelen küçük, etçil bir hayvandır. Boyları 10 ila 25 santim arasında, yetişkin ağırlıkları 1,5-2,5 kilogram arasında değişir. Günde 15-20 saat uyuyabilirler.

Ortalama olarak 10 sene kadar yaşayabilen gelincikler; böcek ve fare gibi daha küçük hayvanlarla beslenir.

Vücut yapısı olarak farelerin açtığı tünellere girmek için elverişlidirler. Kısıtlı beslenme seçeneklerinden dolayı, bir yerde yaşayabilmeleri için biraz fare popülasyonuna ihtiyaçları vardır. Fakat mevsime göre kuşlar, kuşların yumurtaları, yeni doğmuş tavşanlar, yeni doğmuş kediler ve kertenkelelerle de beslenebilirler.

Vahşi bir hayvan değiller, insanlara saldırmazlar ve hatta insanlardan korkarlar.

Aslında insanlar binlerce yıldır gelinciklerle hayatlarını paylaşıyor. Çakalların soyundan gelen gelincikler, zamanla geçirmiş oldukları değişimler sebebiyle daha da zararsız duruma gelerek evcilleşmişlerdir. Geçmiş zamanlarda ve halen bazı ülkelerde tavşan avı için insanlar tarafından kullanılır. Çünkü İlk başlarda vahşi doğaya alışmış olan ve evcil hale gelmesi zormuş gibi görünen gelincikler aslında çok zeki canlılardır.

Evde gelincik beslemek

Gelinciklerin Karakteri: 

Gelincikler mart aylarında çiftleşirler. Gebelik süreleri 1,5 ay sürer, bu 1,5 ayın sonunda 6-7 tane yavru doğururlar. Evcilleştirilen gelincikler kolayca insanlara uyum sağlar ve beraber yaşamaya başlayabilirler.

Sanılandan daha zeki olduklarından kolay şekilde öğrenebilen bir hayvan olabilme kabiliyetine sahiptirler. Gelincikler komik ve aynı zamanda eğlenceli olmalarının yanı sıra hırsız olarak da tanınırlar.

Gelincikler ayrıca iyi bir tırmanıcı olmalarının yanında iyi yüzücülerdir.

Evde Gelincik Beslemek İstemeyenlerin Sebepleri:

Gelincikler çok acımasız ve kindar olarak bilinir. Bu şekilde bilinmelerinin sebebi kendisine ve özellikle yavrularına zarar verenlerin kim olduğunu görmeseler bile hissedebildiği söylentileridir. Ayrıca yakaladıkları kuşların kanlarını emerler. Evcil olmayan gelincikler ambarlarda, ahırlarda veya ağaç kovukları içerisinde ve yer altlarında yaşarlar. Yuvalarını avladıkları hayvanların tüyleriyle döşerler.

Ev eşyalarını sahiplerinden gizli şekilde alırlar ve saklamayı çok severler. Özellikle kalem, çorap veya tuşlu eşyalara ayrıca kırmızı renkli şeylere karşı daha yoğun ilgileri vardır.

Ancak evcilleştirilmiş ve uygun şartlar sağlanarak yetiştirilmiş olan gelincikler kedi ve köpeklerden bile daha iyi bir evcil hayvan olabilirler.

Evde gelincik beslemek

Gelincik Beslemek İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Gelincikler kedi ve köpek gibi memeli hayvanlardır. Uzmanlar; evde gelincik beslemek için karar verildiğinde, mutlaka yavruyken edinilmesini tavsiye ederler. Ayrıca sahiplendiğiniz gelinciklerin kuduz aşılarını çok sıkı takip etmelisiniz.

Gelinciklerden başka evcil diğer hayvanlar için dikkat edilmesi ve uygulanması gereken bakımların (parazit uygulamaları, aşı takibi, türüne özel diyet ve eğitim) tümüne ihtiyaçları vardır.

Özellikle yapılacak olan aşıların, gelinciğinizin büyüme evresinde yapılması gerekir. İmkânınız varsa gelincik beslemek için edineceğiniz yavruyu, evcil bir anne gelincikten almanız tavsiye edilir. Evcilleştirilmeleri kolay olmayan ve soyları da maalesef tükenme tehlikesi altında olduğundan, koruma altında olan türleri de vardır. Bunlar arasında bulunan siyah patilere sahip olan, dağ gelincikleri beslemeye uygun değildir.

Gelinciklerin Beslenmesi ve Bakımı

Evcil gelincik besleyenler çoğunlukla onları kedi mamalarıyla besler. Ancak kedi mamasının yanında tatlı ve taze meyve ve sebzeler de verilmesi gerekir. Fakat buğday, ekmek, fındık ve fıstık gibi besinler evcil gelinciklerde sıkıntılara sebep olan yan etkiler göstermesinden dolayı verilmemelidirler.

Evcil gelinciklerin bakımları oldukça kolaydır. İki – üç kaç ayda bir defa banyo yaptırmanız yeterli olur. 

Evcil gelincikler grip gibi hastalıkları kolayca kapabilirler. Bu sebeple virüslerin vücutlarında etkili olduğu söylenebilir. Bu durumdan dolayı bazı ilaçları kullanmaları gerekebilir.

Gelinciklerin insanlara bulaştırabileceği hastalıkların sayısı oldukça azdır. Gelincikler, özellikle tüyleri ve dışkıları aracılığıyla insanlara bazı hastalıklar bulaştırabilirler. Örneğin, Salmonella gibi bazı bakterilerin taşıyıcısı olabilirler. Bununla birlikte, doğru hijyen kurallarına uyulduğunda bu tür hastalıkların insanlara bulaşma riski azaltılabilir.

Öte yandan, insanlar da gelinciklere bazı hastalıklar bulaştırabilirler. Özellikle, grip, zatürre ve diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi hava yoluyla bulaşan hastalıklar, insanlardan gelinciklere bulaşabilir.

Gelinciğinizde herhangi bir farklılık gördüğünüzde veteriner hekiminize götürerek gerekli kontrollerini yaptırarak tedavi ettirmeniz ve tıpkı evcil kedi ve köpeklerde olduğu gibi aşılarını ihmal etmemeniz gerekir.

Evde gelincik beslemek

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ya da diğer egzotik hayvanlar hakkında bilgi almak için Evcil Egzotik Hayvanlar kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

2 yanıt

  1. Sahin avatarı

    Gelincik nereye tuvalet yapar ?

    1. Vetmundo avatarı

      Merhaba, kedi kumu kabı ve kedi kumu kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram
Exit mobile version