Vetmundo logo

Tavşan türleri

Tavşan Türleri

Evcil Tavşan Türleri ve Bakımları

Tavşan türleri insanların çok sevimli bulduğu hayvanlardır. Hepsi olmasa da tavşanların bir kısmı evcil bir hayvan olarak yetiştirilmeye oldukça uygundur. Tavşan familyasında yaklaşık 50 kadar farklı tür bulunur.

En bilinen tavşan türleri: Rex tavşanı, lop tavşanı, cüce tavşan, havana tavşanı, Angora tavşanı, beveren tavşanı, gümüş (argente) tavşanı, himalaya tavşanı, yaban tavşanı, Yeni Zelanda tavşanı, aslanbaş tavşanı, hotot tavşanı, olarak sayılabilir.


Bu tavşan türleri arasındaki, angora tavşanı olarak bilinen tür, Türkiye’de en çok beslenen tavşan türleri arasındadır. O kadar çok sevilir ki, ülkemizdeki diğer adı da Ankara tavşanıdır. Dünyaya bile en çok Ankara’dan yayılmıştır.

Tavşan türleri


Evcil tavşan seçerken, genelde fazla büyümeyen tavşan türleri tercih edilir. Ev ortamında kafeste tutulan tavşanların günde birkaç saat bile olsa serbest bırakılması gerekir. Çünkü tavşanlar yapıları itibariyle hareketli olmak isterler.


Tavşanların kemirgen olmaları evde tavşan beslemeyi düşünürken göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konudur. Evinizdeki kablolardan koltuklarınıza kadar her şeyi kemirebilirler.


Kendiniz ve aileniz için sevimli bir tavşan türü dost arıyorsanız evde bakabileceğiniz bazı tavşan türü önerilerimiz:


Hollanda Lop


Pek büyümeyen tavşan türlerindendir. Kökenleri Hollanda’dır. Bu tavşan türlerinin günlük su ihtiyacı çok fazladır. Düzenli şekilde sularının verilmesi ve tazelenmesi önemlidir. Minyon yapıları vardır. Bu yapıları onları daha sevimli yapar. Yavru Hollanda Lop’ların düz olan kulakları zamanlar uzayarak başlarının yan kısımlarına doğru kıvrılır.

Tavşan türleri


Cüce tavşan


Ufak yapılı oluşları sebebiyle bu şekilde adlandırılmışlardır. Cüce tavşanlar en çok 50cm kadar bir boya ve ortalama 1,5 kiloya kadar ulaşabilirler. Bağlılık konusu düşünüldüğünde diğer tavşan türlerinden bir adım önde oldukları söylenebilir. Ancak yapıları gereği diğer tavşan türlerinden daha gergin oldukları söylenebilir. Bu nedenle daha sık ilgi görmek isterler.


Hothot Tavşanı


Bu türün en belirgin sayılan özelliği gözlerinin etrafındaki sürme çekilmiş gibi bir görüntüleri olmasıdır. Çok büyümeyen türleri için cüce hothot da denir. Cüce hothot tavşan türü de hayvan severler ve evde beslemek isteyenler tarafından sevilir. Hothot tavşan türleri doyumsuzluklarıyla bilinir. Fazla kilo alarak, sağlıklarının bozulmaması için beslenmesine daha çok dikkat etmeniz gerekebilir.

Rex Tavşanı


Rex tavşanı türü de diğer tavşan türleri arasındaki en zeki olan tür olarak kabul edilir. Sindirim sistemleri de diğer türlere göre daha güçlü bir yapıya sahiptir. Ancak diğer tavşan türlerine göre dişleri daha hızlı uzar. Önlem alınmaması dişlerinden dolayı apseler oluşmasına sebep olur.
Çocukları yetişkinlerden ayırt edebilirler ve çocuklarla oyun oynamayı daha çok sever. Bu sebeple çocuklu aileler için daha uygundur diyebiliriz.


Annelik içgüdüleri de diğer türlere göre daha yüksektir. Annesiz kalmış başka türden de olsa yavru tavşanların bakımları ve büyümeleri için yardımcı olabilirler.


Aslanbaş Tavşanı


Adlarını baş kısımlarında bulunan uzunca tüylerinin, aslan yelesine olan benzeyen görünümünden alır. Diğer gergin sayılan tavşan türlerinin aksine daha sevgi dolu ve sakin bir yapıya sahiptirler. Beslenmelerinde taze yapraklı sebzelerden faydalanabilirsiniz. Marul ve pazı gibi yapraklar beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturur. Ayrıntılı bilgi için Hayvanlar için vitaminlerin önemi ve minerallerin öneminden bahseden makalelerimizi okuyabilirsiniz. Tüm diğer tavşanlarda olduğu gibi Aslanbaş tavşanları için de şekerli besinler sağlık sorunları oluşturabilir.

Tavşan türleri

Evde Tavşan Bakımı İçin Genel Tavsiyeler


Özellikle yavru tavşan türleri, sebze bile olsa aşırı beslenmemelidir. Aşırı sebzeyle beslenen yavru tavşanlarda sık sık ishal gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu da özellikle yavru tavşanlar için geri dönüşü kolay olmayan başka sıkıntılara da yol açar. Bakımları ve temizlikleri de oldukça önemlidir.


Tavşanların düzenli olarak tırnakları kesilmelidir. Doğal ortamlarında yaşamadıkları için doğal yollarla törpülenemeyen tırnakları aşırı şekilde uzar. Uzun tırnakları da çeşitli yaralanmalara sebep olabilir.
Düğüm oluşumları engellenmesi için düzenli olarak tüylerini tarayın. Haftada bir ya da iki defa taramak yeterli olacaktır.


Tavşanların dişleri de büyümeye devam eder. Dişlerde meydana gelen aşırı uzama problemleri tavşan dostlarınıza daha sert lifli gıdalar verebilirsiniz. Sert lifler dişlerinde doğal yaşamlarındaki gibi hafif bir törpüleme etkisi yapar. Bu da tavşanınızı rahatlatır.


Evde tavşan bakacaksanız dikkatli olmanız gereken çok önemli konulardan biri de çocuklarınızın tavşanlar konusunda gerçekten bilinçlenmiş olmalarıdır. Çocuğunuz tavşanı nasıl tutması gerektiğini bilemeyebilirler. Bu da tavşanınızın düşmesine sebep olabilir. Tavşan türlerinin kemikleri çok hassastır ve çabucak kırılabilir.

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Ev içindeki güvenlikleri için de ortalıkta kablo, mum tarzı eşyalar bulundurmamalısınız. Aksi halde doğaları gereği kemirmeyi seven tavşan dostlarımız için ciddi olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.


Tavşanların yaşadıkları ortam da çok önemlidir. Açık havada yaşayacaklarsa ya da havalandırmak amacıyla balkon- cam önü gibi bir yere koyacaksanız dikkatli olmalısınız. Bulunacağı ortamdaki hava çok rüzgârlı olursa, ıslanırlarsa ya da üşürlerse tavşanlar kolayca hastalanabilir hatta ölebilirler. Tavşanlar ayrıca kolay ısınır ve doğrudan güneşte kaldıklarında acı çekerler. Bu sebeple, tavşanları direkt güneş ışığından da korumak için açık bir kafes yerine tavşan evleri daha uygun bir seçim olur.

İster kapalı tavşan evi ister açık tavşan kafesi olsun, iki veya daha fazla katlı olması gerekir. Tavşanınızın barınağının çok katlı olması, tırmanma iç güdüsünü tatmin eder. Onlara ihtiyaç duydukları egzersiz imkanını sağlar ve tavşanınızın sıkılmasını önler.

Son olarak da düzenli şekilde veteriner hekim muayenesi sağlıkları ve erken teşhisler için oldukça önemlidir.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

3 yanıt

  1. BAHAR avatarı

    Torunum tavşan beslemek istiyor tavşanlardan insana bulaşabilir hastalıklar var mı bilgi verirseniz sevinirim

    1. Vetmundo avatarı

      İlerleyen günlerde evcil hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar hakkında yazımız yayınlanacak. İçeriğinde mutlaka tavşanlar hakkında da bir kısma yer vereceğiz.

  2. BAHAR avatarı

    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram