Vetmundo logo

Sfenks Kedisi

Sfenks Kedisi Hakkında Bilgiler

Sfenks Kedilerinin Tarihi

Sfenks kedileri, tüylerinin az olduğu veya hiç tüyleri olmadığı için dikkat çeken bir kedi cinsi olarak bilinir. Tüysüz olmalarının sebebi, genetik bir mutasyon sonucu oluşan doğal bir özelliktir. Vücut ısısını koruyabilmek için daha fazla yemek yemeleri gerektiği düşünülse de genellikle normal tüylü kedilerden daha aktif ve enerjik olurlar.

Sfenks kedisi gören insanlar tanıdıkça kısa zamanda bu kel ama güzel kedilerin büyüsünün etkisi altına girerler. Sıcaklığı, mizahı ve egzotik görünümü onu kedi severlerin favorisi yapmak için bir araya gelmiş gibidir.

Eski Mısır’da, Mısır Mau ırkı gibi bazı kediler önemli bir yere sahipti. Ancak, şimdiki bilinen sfenks kedisi ırkı yoktu; gerçek sfenksler, insan vücudu ve aslanın vücutlu yaratıklardı ve Eski Mısır’da tapınaklarda ve diğer önemli yapıların önünde koruyucu olarak yer alırlardı.

Sfenks kedisi

Mısırlılar sfenkslerin bazı özelliklerini mitolojik ve spiritüel inançlarla ilişkilendirilmiştir.

Mısırlılar, sfenkslerinin eve gelen misafirleri koruduğuna ve evdeki zararlıları avladığına inanıyorlardı. Bu sebeple pek çok sfenks heykelciği ve çizimlerine rastlanır.

Eski Mısır’da, sfenks kedileri önemli bir yere sahipti ve birçok farklı mitolojik hikâyede ve dini törenlerde yer aldılar. Sfenks kelimesi, antik Yunanca ‘da “boşluk” veya “soru sorma” anlamına gelir ve bu kelime Mısır’daki sfenks heykellerinin sıklıkla sorduğu gizemli sorulara atıfta bulunur.

Tüysüzlük kedi dünyasında nadir görülen durum olan spontan bir doğal mutasyonun ürünüdür. Günümüzde beslenen sfenksler Eski Mısırlıların yaptığı heykelcik ve çizimlerden yüz yıllar sonra ortaya çıkmışlardır. Yapısal olarak Eski Mısır’daki bu çizimlere çok benzedikleri için sfenks ismini almışlardır.

Sfenks Kedilerinin Özellikleri

Kürk yerine Sfenkslerde onu sıcak tutan süet benzeri bir cilt bulunabileceği gibi tamamen yağlı tüysüz de olabilirler. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda Sfenksleri kucaklamaktan daha rahatlatıcı bir şey olamaz. Yüzü buruşuk, vücudu ve çanak gibi kulakları olan orta boy bir kedi cinsidir. Dişilerinin daha küçük olmasıyla 6 ila 12 kilo ağırlığında hemen hemen her renk veya desende olabilirler.

Sfenksler parmaklarını ilgisini çeken şeyleri araştırmak için kullanır. Yuvarlak karnı yakın zamanda büyük bir porsiyon yemek yemiş görüntüsü sağlar. Onu sadece “uzaylı” görüntüsü için değil meraklı, akıllı, eğlenceli bir karakteri olduğu için sahiplenmek isteyebilirsiniz.

O kadar dost canlısı kedilerdir ki, terapi arkadaşı olarak bazı rahatsızlıkların tedavisinde sahiplenilmesi tavsiye edilir. Onu tanıdıkça sinirli bakışları size güler yüzlü sevgi dolu gelmeye başlayacağına emin olabilirsiniz. Evde sizi köpek gibi takip edecek, ne yaparsanız yapın omzunuza tünemiş ya da kucağınıza kıvrılmış sadık bir cinstir.

Sfenks kedisi oldukça sosyal ve oyuncu bir kedi türüdür. Sahiplerine çok bağlıdırlar ve onlarla vakit geçirmeyi severler. Ayrıca diğer hayvanlarla ve çocuklarla da iyi geçinebilirler. Sfenks kedileri, diğer kedilere göre daha fazla sahibine bağlıdır çünkü doğal olarak sosyal ve sevgi dolu bir yapıları vardır.

Sfenks kedileri, özellikle erken yaşta insanlarla çok fazla etkileşime girdikleri zaman, insanlara karşı çok sevgi dolu bir bağ geliştirirler. Bu nedenle, sahipleriyle zaman geçirmekten keyif alırlar ve onlara yakın olmak için sık sık yanlarında bulunurlar.

Sfenks kedilerinin ataları hep evlerde yaşamıştır. Sokakta hiç yaşamadıkları için insanlara çok yakındırlar. Ayrıca sıcağı çok sevdikleri için de insanlara sokulmayı severler.

Sfenks kedisi

Sfenkslerin Tüyleri Olmadığından Alerji Yapmadığı Düşüncesi

Sfenks kedisinin kürk eksikliği nedeniyle hipoalerjenik olduğunu duyabilirsiniz, ancak bu doğru değildir. Alerjiler, belirli bir kürk tipinden değil, tüm kedilerde dökülen ölü cilt hücrelerinin tehlikesinden kaynaklanır. Herhangi bir cins veya melez cinsin, diğer herhangi bir kediden daha fazla veya daha az alerjen olduğu konusunda hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Alerjisi olan bazı insanlar, belirli kedilere daha az şiddetli tepki gösterir ancak Sfenks kedilerinin hipoalerjenik olduğu garanti edilemez.

Sfenks Kedilerinin Bakımı

Tüysüz olmaları sebebiyle, ciltleri daha hassas olabilir ve güneş yanıklarına karşı hassas olabilirler. Bu nedenle, güneşli günlerde dışarı çıkmaları sınırlı tutulmalı, güneş kremi kullanılmalı veya güneş koruyucu giysiler giydirilmelidir.

Sfenks kedileri, özel bir bakım gerektirmezler. Tüyleri olmadığı için tüy dökme sorunu yoktur. Tüyleri olmaması nedeniyle vücutları kolayca yağlanabilir bu sebeple düzenli olarak banyo yapmaları gereklidir. Zaten sfenksler sıcak bir suyla banyo yapmayı da genel olarak severler. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Köpeklerin Hayvanların Yıkanma Sıklığı konusunu okuyabilirsiniz. Bu başlıkta da sfenksler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, yağlı bir cilde sahip oldukları için kulaklarına kirler diğer cinslere göre daha kolay yapıştığından kulakları daha sık temizlenmelidir. Yine koruyucu tüyleri olmadığından kaşınırken ciltlerine zarar verebildiklerinden tırnakları da düzenli olarak kesilmelidir.

Sfenks kedisi

Sfenks Kedilerinin Çeşitliliği

Daha önce de belirttiğimiz gibi sfenks kedileri, özgün ve doğal bir kedi ırkıdır ve kendi içlerinde de değişik çeşitleri vardır. Bu sfenks kedi çeşitlerinin her biri, benzersiz özellikleriyle farklıdır ve kendi hayran kitlesine sahiptir. Sfenks kedilerinin çeşitleri şunlardır:

Kanada Sfenksi: Kanada kökenli bir kedi ırkı olan Kanada Sfenksi, en bilinen ve popüler sfenks kedi türüdür. Orta büyüklükte bir kedi olan Kanada Sfenksi, genellikle tüysüz, pürüzsüz bir cilt yapısına sahiptir.

Don Sphynx: Don Sfenksi, Ukrayna kökenli bir sfenks kedi ırkıdır ve Kanada Sfenksi’ne benzer bir görünüme sahiptir. Ancak, Don Sfenksinin cildi, Kanada Sfenksi’ne göre daha kabadır.

Peterbald: Rusya kökenli bir kedi ırkı olan Peterbald, daha zarif bir yapısı ve narin bir görünümü vardır. Peterbald, tüysüz veya kısmi tüylü olabilir ve yüzü, burun ve kulakları ince bir yapıdadır.

Meksika Sfenksi: Meksika Sfenksi, Meksika kökenli bir sfenks kedi ırkıdır. Bu kedi türü, sadece kısmen tüysüzdür ve vücudunun büyük bir kısmı kısa tüylerle kaplıdır.

Ukrayna Levkoy: Sfenks ve Scottish Fold türlerinin melezlenmesi sonucu elde edilmiş bir sfenks türüdür. Kulakları katlanmıştır. Tüysüz ya da hafif tüylü bir cildi vardır.

Elf kedi: Amerika’da yetiştirilen bir sfenks türüdür. Uzun bacakları, büyük kulakları ve ince bir vücudu vardır. Kulakları, biraz aşağı doğru eğimli ve uçları hafifçe kıvrıktır.

Sfenks kedisi

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram