Vetmundo logo

Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşları, evcil hayvanlar arasında oldukça popülerdir. İnsanlar tarafından oldukça sevilirler. Bu nedenle onunla önemli bağlar kurabilirsiniz. Pek çok kişi için muhabbet kuşu vazgeçilmezdir. Muhabbet kuşu, çevik ve kuvvetli bir yapıya sahip olmasa da oldukça zekidir. Bununla birlikte sosyal özellikte olmaları nedeniyle insanlara ve diğer kuşlara zamanda yakınlık kurabilirler.

Beş ila yedi yıl ömre sahip olan muhabbet kuşları, yaklaşık kırk gram ağırlığa sahip olurlar. Beslenmelerinde meyve, tohum, böcek gibi gıdalar bulunmalıdır. Boyları 15 ila 35 cm arasındadır. Kanat açıklıkları ise 25 – 35 cm arasındadır. Doğal ortamları açık ormanların suya yakın konumlarıdır. Anavatanları Avustralya olan renkli ve küçük bir kuş türüdür.

Evlerde kafeslerde beslemeye uygun yapıdadırlar. Tüyleri parlak olması ve birbiriyle uyumlu renklerden oluşur. Kanat yapısıyla insanların tercih ettikleri kuş türleri arasında yer alırlar. Girişken bir yapıya sahip olan muhabbet kuşunun yalnız kalmamaları da çok önemli bir detaydır. Aynı zamanda muhabbet kuşu sesi de apartman hayatında olumsuzluklara neden olmaz.

Rengarenk muhabbet kuşları, sosyal olmalarının yanında sahiplerinden gelecek olan ilgiye ve bakıma ciddi anlamda gereksinim hissederler. Bununla beraber ıslık çalma ve hatta konuşma gibi eğlendirici şeyleri de öğrenebilirler. Dostumuz muhabbet kuşlarının temel ihtiyaçlarından biri beslenmedir. Çünkü diğer canlılar için olduğu gibi doğru beslenme sağlığı için çok önemlidir. Yine de bazı sebeplerden dolayı muhabbet kuşlarında bazı hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Muhabbet kuşları

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Evcil muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklar, solunum ve sindirim yolu sıkıntıları, ishal, mantar hastalığı, çiçek hastalığı, astım, romatizma bronşit gibi hastalıklardır. İştah kesilmesi, gözlerinde şişmeler ve solgun görüntü, sık hapşırma, dışkısının renginde renk açıklığı ya da koyu renk olmasının yanında çok katı ya da normalden daha sıvı şekilde olması muhabbet kuşlarında bir hastalık olduğuna işaret eder.

Bunların dışında, sürekli kafesin zemininde durma, kilo kaybetmesi, kuyruğunda aşağı ve yukarı hareketler şeklinde reflekslerde bulunması, durgunluk, burun ve gagasından akıntı gelmesi, yüzünde bulunan tüylerde salgı gibi belirtiler de oldukça önemlidir. Mutlaka kuşunuzda bulunan hastalığın kaynağı anlaşılmalıdır.

Evlerde beslenen bir muhabbet kuşu oldukça hassas olduğu için, olumsuz koşullardan ciddi seviyelerde etkilenir. Kuşlar birbirlerinden farklı hastalıklara yakalansalar bile genel olarak gösterdikleri belirtiler; ishal, tüylerde kabarma, halsizlik, deride kızarıklık ve pullanma ve soğuk algınlığı belirtileri gibi aksırma ve burun akıntısı şeklindedir. Bu hastalıklar kuşunuzun bağışıklık sisteminde olumsuz sonuçlar doğmuş olmasına ve çeşitli problemlerin onun üzerinde etki göstermesine ortam hazırlar.

Bu nedenle öncelikle yapılması gereken şey, kuşunuzun hasta olmasına sebebiyet veren etkenleri engellemek ve bir hastalık durumu görüldüğünde de hızlı şekilde çözüm üretebilmektir. Muhabbet kuşunuzun dengeli ve yeterli beslenememesi, içtiği suyun ve kafesinin yeterli gelecek kadar temiz olmaması, gaga ve tırnak temizliğine dikkat edilmemesi, temiz hava bulunan ortam sağlanmaması hastalanmasının başlıca sebepleridir.

muhabbet kuşları
Muhabbet kuşlarının belenmesi

Evcil Muhabbet Kuşunuzun Sağlığı İçin Neler Yapabilirsiniz?

Parazitler ve bakteriler kuşların bağırsaklarında yer aldıkları müddetçe vücutlarından atılması amacıyla elma sirkesi kullanılabilir. Muhabbet kuşunun suluğunun içerisine on gün veya iki haftada bir iki damla kadar damlatmanız yeterlidir. Sık aralıklarla bu uygulamanın yapılması ishale sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.

Elma sirkesinin diğer kullanım şekli ise banyo sularına iki damla olacak şekilde eklenmesidir. Bu sayede muhabbet kuşunuzun tüylerinde bulunan parazitlerden arınmasına yardımcı olursunuz. Miktarın belirlenmesinde dikkatli olunması da kuşunuzun sağlığı bakımından önemlidir. Elma sirkesinde bulunan faydalı probiyotikler, muhabbet kuşunuz için olumlu etkiler gösterir.

Kafesine yeni bir malzeme koymadan önce sıcak ve sabunlu suyla yıkayın ve çok iyi şekilde durulayın, sabun artığı kalmadığına emin olun.

Açıkta satılan kuş yemleri hastalık bulaştırma açısından büyük risklerden biridir. Bu nedenle kapalı olarak satılan paketli (paketinde hasar da olmamasına dikkat ederek) yemlerden almaya önem vermek gerekir.

Muhabbet kuşlarının hastalanmalarında en önemli nedenlerden biri de hava akımıdır. Soğuk ya da sıcak hava akımına maruz kalmamaları gerekir. Bu nedenler kafesleri hava akımına en az maruz kalacakları yere konulmalıdır. Yine de havalandırmak için sıcak ve rüzgarsız havalarda balkona koyabilirsiniz, bu zamanlarda da karga gibi yırtıcı kuşlardan korumak için mutlaka gözetim altında olmaları gerekir.

Muhabbet Kuşunun Kaşınması

Sık sık rastlandığından muhabbet kuşlarının neden sürekli kaşındığı sorusu merak edilen konulardandır. Kaşınmasının sebebi dış parazitler olduğunda veteriner kliniklerinden alabileceğiniz damlalarla tedavi olması mümkündür. Kaşıntı mantar sorunlarından kaynaklanıyorsa, yine hekiminizden alabileceğiniz mantar ilaçları mevcuttur. Muhabbet kuşlarında kaşıntıya neden olan diğer bir durum da tüy dökmesi olabilir. Tüy dökme mevsimlerinde kuşlarda kaşınma sıkça görülür. Bu normal bir süreçtir.

Muhabbet kuşunuzun gösterdiği tepkilere dikkat etmeniz gerekir. Tüylerini kafesin tellerine sürtmesi, sık sık silkelenmesi, sürekli kabarık duran tüyler ve tüylerini didikleme hareketinde çoğunlukla bitlendiğini gösterir. Bit sorununu gidermek için de bit spreyleri vardır. Bu sebeple kuşunuzun barındığı ortamın hijyenik açıdan sağlıklı koşullarda olması önemli bir unsurdur.

Muhabbet kuşları

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Bitlendiğinde Ne yapılmalı?

Bitler küçük olduklarından kolayca görünemeyebilirler. Bununla beraber, kan emici canlılardır. En çok ilkbahar ve yaz mevsimlerinde üredikleri için bu zamanlarda çok çabuk çoğalırlar.

Göremeseniz de bitlenme ihtimali olduğunu düşündüğünüzde bir bit spreyi kullanmanızda sakınca yoktur. Bit spreyini kuşunuzun vücudunun tamamına, özellikle de kanatların altına ve boyun bölgelerine özenle uygulayabilirsiniz. Bahsettiğimiz “özen” spreyin kuşunuzun yüzüne, gözlerine ve gagasına denk gelmeyecek şekilde uygulanmasıdır.

muhabbet kuşları
Muhabbet kuşları

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

Hayatına bir evcil dostla devam etmek isteyenlerin ilk seçeneklerinden biri muhabbet kuşu olabilir. Aileler çocukları için hayvan sevgisi aşılamak istediklerinde başlangıç için ya da daha kolay olduğunu düşünerek muhabbet kuşlarını tercih edebilirler. Muhabbet kuşunuza ömür boyu sağlıklı bir şekilde bakmak istiyorsanız, ona uygun bir yaşam alanı sunmalısınız. Kuşunuzun beslenmesi ve içinde rahat bir şekilde kanatlarını çırpabilmesi için kafes seçimi oldukça önemlidir. İnsanlarda olduğu gibi kuşların da kaliteli yaşam alanında bulunmaya ihtiyaçları vardır.

Evinde muhabbet kuşu besleyenlerin bilmesi gereken konuların başında kafesinin içinde neler bulunması gerektiği gelmelidir. Kafesinin içinde muhabbet kuşunuzun hem mental sağlığı hem de fiziksel sağlığını korumaya yönelik ürünler bulunmalıdır. Bu ürünler, yem kabı, su kabı, vitaminleri, tüneği, krakerleri, gaga taşı, kuş havuzu, zil ve aynası olabilir.

Muhabbet kuşları, mutlu olmaları ve yaşamsal faaliyetlerini en iyi şekilde sürdürmeleri için bu ürünlerin çoğuna ihtiyaç duyarlar. Özellikle yemlerinin ve sularının düzenli olarak verilmesi ve yenilenmesi gerekir. Ürünleri temin ettikten sonra akla gelen ilk soru da muhabbet kuşu kafesin düzenidir. Muhabbet kuşunuzun ürünlerini genelde kafesinin tellerine kolayca asabileceğiniz aparatlara sahip olanlardan seçmelisiniz. Böylece ihtiyaç duyduğu bu ürünlerine kafesinin her tarafından kolayca ulaşabilir. Tabi tellere de olsa ürünlerini yerleştirirken kuşunuzun hareket alanını kısıtlamadan kolayca kendine alan oluşturabileceği şekilde yerleştirmelisiniz.

Normalde muhabbet kuşu kafesinizin büyüklüğüne göre hareket alanı da o kadar çok artar, bu da kuşunuzu mutlu eden ve daha fazla hareket ederek fiziksel sağlığını da iyi tutmanın yoludur. Ancak kafes seçimi evin imkanları ve bütçesi doğrultusunda değerlendirilebilecek bir durumdur. Genelde ilk kez muhabbet kuşu besleyenler minimal kafesleri tercih eder. Bu da kuşunuzun yeterince hareket edememesine sebep olur.

Evinizde beslediğiniz kedi ya da köpek gibi evcil dostlarınız varsa, bu nedenle muhabbet kuşunuzu evin içerisinde gezdirecek ortamınız yoksa büyük bir kafes seçmeniz gerektiğinin yanında, kuşunuzun kafesini temizlerken onu güvende tutmak için bir de yedek kafes bulundurmanız da önemlidir. 

muhabbet kuşları
Muhabbet kuşları

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram