İçindekiler
Köpeklerde İç ve Dış Paraziter Uygulamalar ve Önemi
Köpeklerde iç dış parazitlerden en sık görülenler, köpeğinizin vücudunda farklı bölgelere saldırabilen keneler, pireler ve bağırsak kurtlarıdır. Bunların hepsi de köpeklerde birçok can sıkıcı hastalıklara neden olur. Enfekte olan organların verimliliği azalır ve en kötüsü de ölümlere bile sebep olabilirler.
Köpek dostlarınıza saldıran parazitlerden bazıları size veya diğer hayvanlara da bulaşabilir. Köpeklerde iç dış parazitlerin insanlara bulaşabileceği gibi başka hastalıklar da bulaşabilir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar başlıklı konumuzu okuyabilirsiniz. Bu sebeple bir köpek sahiplenmek bir çocuğa sahip olmakla eşdeğer sayılabilir.
Köpeklerde iç dış parazitlerin sebep olabileceği bu olumsuz durumların yaşanmasını önlemek için, hekiminizin uygun görerek tavsiye ettiği tarihler arasında köpeklerde iç dış parazit uygulamalarını yapmak önemlidir.
Veteriner hekimler, pestisitin (Bakteri, virüs gibi zararlıların etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılmakta olan organik birleşikler ya da kimyasallar) nasıl uygulanacağı konusunda size en doğru tavsiyelerde bulunabilecek kişilerdir.
Yavru Köpeklerde İç Dış Parazit Uygulamaları
Yavru köpeğiniz hala annesi tarafından emziriliyorsa, altı aylık olana kadar yavru köpeklere özel olarak geliştirilen şurup veya damlalar önerebilir. Ya da bazı durumlarda, dış parazitler için yapılan bu damlaları ilk birkaç ay içinde 15 günde bir, daha sonrasında ayda bir kez uygulamaya yönlendirebilir.
Bunun sebebi, anne sütü yoluyla annesinden hastalıkları önlemek için gerekli olabilecek, ayrıca iç dış parazitlerle savaşmak için gerekli antikorları alabilmesidir. Ancak anne köpeğiniz bağırsak parazitleri tarafından enfekte edilmişse emzirme yoluyla bu enfeksiyonu bebek köpeklere de bulaştırabilir. Bu sebeple, önce anneyi bu parazitlerden arındırmanız ve ardından bebek köpeğiniz için bir aşı takvimi başlatmanız gerekir.
Pestisitler Ne Kadar Süre Sonra Etkisini Gösterir?
Bu soru aslında tam olarak cevaplandırılamaz çünkü daha çok kullanılan ürüne bağlı bir durumdur. Bu sebeple sona erme konusunda doğru zamanlamayı belirleyen kişi veteriner hekiminiz olacaktır. Yavru köpeğiniz altı aylık olduktan sonra, köpeğinizin yaşam tarzına, sizin veterinere gelip gidebilme sıklığınıza ve yaşadığı yere göre bir parazit uygulama takvimi oluşturması çok önemlidir. Köpeğinizin kırsalda mı yoksa şehirde mi yaşıyor; ev köpeği mi yoksa sokak köpeği mi gibi sorular soracaktır. Bununla beraber paraziter uygulama için veterinere tekrar bir ay sonra mı yoksa üç ay sonra mı gelmek size daha uygun tüm bunların cevabına göre etkisinin ne kadar sürebileceği belirlenir.
Köpeklerde İç Dış Parazit Uygulamaları Hangi Sıklıkla Yapılmalı?
Köpeğiniz 12 aylıktan büyükse yetişkin bir köpek olarak kabul edilir. İster kırsal kesimde ister şehirlerde ya da kentsel alanlarda yaşayan köpeklerde her ay dış parazit, 3 ayda 1 kere de iç parazit uygulaması yapılması gerekir.
Ancak köpeğiniz zaten pirelendiyse, dış parazit uygulamaları sadece gelişmiş formlar için etkili olduğunu unutmamak gerekir. Böyle bir durumda genç formların erişkinliğe ulaşması için iki hafta bekleyerek tekrarlanması, ilk dozda yumurta forumda olan formlarının da erişkinliğe ulaşması için sonraki iki haftanın sonunda 3. Doz uygulanmalıdır. Yani ilk seferde 15 gün arayla 3 doz, sonrasında ayda bir olacak şekilde devam edebilirsiniz. (Hekiminiz etkisi üç ay süren ve yeni geliştirilmiş bazı dış parazit uygulamaları da tavsiye edebilir.)
Aynı durum iç parazitler için de geçerlidir. Parazitler tarafından enfekte olduysa 2 hafta aralıklarla toplam 3 doz uygulama yapıldıktan sonra 3 ayda 1 olacak şekilde devam edilebilir.
Köpeklerde İç Dış Parazitler Nasıl Bulaşır?
Bağırsaklara yerleşen parazitler, kalp ve akciğer kurtları gibi iç parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar, birçok farklı faktöre bağlıdır. Parazitlerin bulunduğu bir yeri koklamak, enfekte bir hayvanı tanımak amacıyla yalamak, kontamine olmuş bir şey yemek, hastalığı olan anne sütü içmek veya hamileyken ya da öncesinde parazitler tarafından enfekte olmuş bir anneden doğmak gibi sebepler parazitlerin vücuda yerleşmesine neden olur.
Tüm parazit türleri aslında yaygın olmasına rağmen, bunların en yaygın olanları yetişkin sayılan evcil köpeklerin %12-13’ünde ve yavru köpeklerin %35’ine kadar saldıran bağırsak kurtlarıdır. En sık görülen parazitlerin isimleri Toxascaris leonina ve Toxocara canis’dir. Bu parazitlerin yumurtaları çatlamadan 5 yıl kadar yaşayabilirler. Bu yumurtalar da yeni canlılara sadece burun yoluyla bile girebilir ve yumurtadan çıkabilirler
İç parazit sıkıntılarıyla mücadelede, seçilecek ürünlere ve markaya bağlı olarak farklı bir sürelere sahip tabletler, şuruplar ve damlalar vardır. Ağızdan uygulama yapılmakta zorlanılan köpekler için enjeksiyon şeklinde uygulanan iç parazit uygulamaları da bulunur. Hangi uygulama olursa olsun etkileri hemen görülmeyebilir. Genelde köpeğin sağlığına, ağırlığına ve yaşına bağlıdır.
Bu can sıkan iç ve dış parazitlerden kaçınmak için az önce de belirttiğimiz gibi çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Ense Damlası:
Bu damlalar, köpeğinizin ense kısmına akıtma yoluyla uygulanır. Markasına bağlı olarak ortalama bir ay süren koruma sağlar ve tekrarı öncekinin etkisi geçtiğinde tekrar uygulanmalıdır. İki ayını doldurmuş yavru köpeğiniz için özel olarak geliştirilmiş damlalar da bulunur.
Damla şeklinde uygulanan kürek kemikleriyle sırtı arasına uygulanan tedavilerin etken maddeleri kana girmezler. Derisinin ve tüylerinin yağlı yüzeyi aracılığıyla tüm vücuduna dağılır. Daha sonrasında hücre dönüşümleri yoluyla köpeğiniz tarafından yavaş bir şekilde emilirler.
Pire Tasması:
Pire ve kenelerden korumak için faydalı bazı aktif bileşenler içerirler. Pratik olmaları ve uzun ömürleri nedeni ile tercih edilirler ve modelin içeriğine bağlı olarak iki-sekiz ay etkileri sürer.
Pire tasmaları, parazitler köpeğinizin derisiyle temas ettikten sonra uzaklaşmalarını sağlar. Bazı model tasmalar ayrıca kovucu etkiye sahip olmaları sayesinde ısırıklara karşı biraz daha fazla koruma sağlarlar.
Tabletler:
Tabletler, köpeğinizin kanında çözülerek pire ve keneleri öldürür. Tabletlerin etken maddeleri direkt emilerek tüm organlara kanı vasıtasıyla dağıtılır. Pireler ve keneler ancak köpeğinizin kanını emmek için ısırdıktan sonra ölürler ve bu sebeple kovucu etkileri yoktur. Dış ya da iç dış parazitlere karşı geliştirilen aktif tabletler kullanmak için bir veteriner hekimin reçete etmesi gerekir. Bu sebeple yine internet ortamından bu tür ürünler alınması tavsiye edilmez.
Şampuanlar:
Pire şampuanlarıyla koruyucu etki geçici olsa da köpeğinizi aynı anda hem yıkayabilir hem de koruyabilirsiniz. Köpeğinizin vücudunu ele geçiren pire ve keneleri öldürür fakat köpeğinizi yeni parazitlerden korumaz. Bu sebeple tamamlayıcı bir çözüm değildir.
Spreyler:
Kullandığınız ilk anda pireleri ve keneleri yok eder ve anca birkaç gün kadar koruyabilir. Yine de etkisi ve sıklığı, kullandığınız markanın kalitesine bağlı olarak değişebilir. Spreyler cilde ve tüylere püskürtülür. Doğrudan temas eden parazitlerine etki eder. Genelde kovucu etkileri yoktur.
Köpeklerinizi parazitlerden korumanın en doğru yolu veteriner hekim tavsiyelerine uymaktır. İnternet üzerinde satılan ya da tavsiye edilen bazı bitkisel esansların etkisi spreylerdeki kadar bile olması beklenemez. Ayrıca içeriği bilinmeyen ya da bitkiseldir, zararsızdır denen ürünlerin içeriklerinin köpeğiniz için zehirleyici etkisi olup olmadığını da bilmeniz zordur. Bununla beraber, tüm pestisitler yani tedaviler aynı değildir. Bazıları sadece köpeğiniz parazitler tarafından istila edildikten sonra dış parazitleri öldürme yeteneğindedir.
Köpeklerde iç dış parazitler için uygulama yapmak ya da yapmamak konusunda endişeleriniz varsa Leishmaniasis ve Ehrlichiosis gibi hastalıkların tek ısırıkla bile bulaşabileceğini bilmeniz gerekir.
İç Parazitlerin Etkileri
Bağırsakta yaşayan parazitlerinin varlığı, özellikle yaygın olduğunda İshal, karın ağrısı, iltihaplar, kilo kaybı, iştah kaybı gibi sorunlara sebep olur.
Akciğer solucanları:
Akciğer solucanları tarafından enfekte olan köpeklerde solunum sıkıntısı semptomlarına ve hemorajik akciğerler (kanın damarlar içerisinden çıkarak ciğerlere yayılması şeklinde açıklanabilir) gibi sıkıntılar yaşanır. Teşhisin kesin olarak ancak bir veteriner hekim tarafından yapılacak özel testler ve ayrıca dışkı muayenesiyle konabilir. Neyse ki, teşhis edildikten sonra basit ve yeterli bir ilaç tedavisiyle kolayca tedavi edilebilir.
Kalp solucanları (kalp kurdu hastalığına sebep olan)
Kalp solucanları kan dolaşımını etkiler ve arterlerdeki kan pompalama gücünü azaltır. Dolayısıyla da kalp yetmezliğine sebep olur.
Filariasis
Bulaştıktan sonra aylar geçse bile birden ortaya çıkabilir. Bu sebeple, köpeğinizin gerçekten iyi olup olmadığını kesin olarak anlayabilmek için veterinerinize periyodik olarak kontrol testleri yaptırmanızın yanı sıra, şehir ya da ülke değişimi gibi durumları da mutlaka hekiminizle paylaşmalısınız.
Pireler ve keneler
Köpeklerde iç dış parazitler konusu düşünüldüğünde genelde iç parazitlerin daha ciddi olabileceği düşünülse de dış parazitler de hayati öneme sahiptir. Kaşıntılara, yaralara, kabuklanmalara ve kızarıklıklara sebep olmalarının yanında, köpeğinizde az veya çok ciddi hastalıklar da bulaştırabilirler. Bunun yanında bazı köpeklerin de pire ısırıklarına karşı alerjisi de olabilir.
Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın