Vetmundo logo

Köpeklerde Diş ve Diş eti sorunları ve çözümü

Köpeklerde Diş ve Diş Eti Bakımı Hakkında Öneriler

Köpeklerde diş ve diş eti sorunları da tıpkı bizimki gibidir. Bu sebeple düzenli bakım ister. Ne kadar düzenli bakım yaparsanız küçük dostunuzun dişleri o kadar sağlıklı olur ve maliyetli diş bakım muayene ve tedavilerinden o kadar uzak kalabilirsiniz.

Diş hastalıkları, bakterilerin diş yüzeyine yapışarak plakalaşmasıyla başlar. Tükürük içerisindeki mineraller, plağı diş eti çizgisinin altına yayılarak daha da sertleşir. Diş eti çizgisinin altında kalan bakteriler doku hasarlarına sebep olarak toksin salgılamaya başlar.

Köpeklerde diş ve diş eti sorunları başladığı nasıl anlaşılır?

Kötü nefes kokusu genelde köpeğinizi veterinere götürmeniz gereken önemli işaretlerden biridir. Diğer işaretler diş eti kanaması ve yemek yemekte zorluk çektiğini fark etmenizdir.

Diş çürükleri, diş eti hastalıklarına yol açabilir. Diş eti hastalıkları, diş etlerinde şişme, kızarıklık, kanama ve diş kaybına neden olabilir.

Diş çürükleri, enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar, ağız bölgesinde şişme, ağrı, yutkunma zorluğu ve hatta sepsis gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Köpeklerde diş çürükleri, sindirim sorunlarına neden olabilir. Köpeklerin dişlerinde çürükler varsa, yemeklerini yeterince çiğneyemezler ve bu da yiyeceklerin sindirimini etkileyebilir. Bu da yemek yedikten sonra kusmaya sebep olabilir. Tam öğütülmemiş görüntü ağzına aldığı mamayı öğütemeden yuttuğunun göstergesidir.

Köpeklerde diş ve diş eti problemleri

Köpeklerde Diş ve diş eti sorunları başka hangi organları etkileyebilir?

Köpeklerin %80’i 3 yaşından itibaren diş hastalıkları geçirirler. Bu şaşırtıcı istatistik aynı zamanda köpeklerde görülen en yaygın klinik hastalığın da diş hastalıkları olduğunu gösteriyor. Diş sorunları sadece dişleri etkilemez, dişlerin kökleri çene kemiğine tutunduğundan çene kırığı gibi sorunlara sebep olabilir. Bunun yanında köpeğinizde kronik bir burun akıntısı varsa sebebi diş köklerindeki bir rahatsızlık olabilir.

Ağızdaki bakteriler ağızdaki kan akışıyla dolaşım yolu içerisine girebilir kalp kapaklarının hasar görmesine, ciddi kalp ve böbrek rahatsızlıklarına da yol açabilir. Hatta köpeğinizin şoka girmesiyle ve hayatını kaybetmesiyle de sonuçlanabilir.

Köpeklerde Diş ve diş eti sorunlarının kalp üzerindeki etkileri

Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, köpeklerde kalp hastalıklarına neden olabilir. Diş eti hastalıkları, köpeklerde en yaygın kalp hastalığı nedenlerinden biridir. Aşağıdakiler gibi belirli kalp hastalıklarına neden olabilir:

  1. Bakteriyel endokardit: Bu hastalık, kalbin iç zarında (endokard) enfeksiyon oluşması sonucu ortaya çıkar. Diş eti hastalıklarından kaynaklanan bakteriler, kan dolaşımı yoluyla kalbe ulaşabilir ve bu enfeksiyonu tetikleyebilir.
  2. Kalp kapakçığı hastalığı: Kalp kapakçıkları, kanın kalpte doğru yönde akmasını sağlar. Diş eti hastalıkları, kalp kapakçıkları üzerindeki bakterilerin çoğalmasına ve kalp kapakçıklarının zarar görmesine neden olabilir. Bu da kalp kapakçığı hastalığına yol açabilir.
  3. Myokardit: Bu hastalık, kalp kasında inflamasyon (iltihaplanma) oluşması sonucu ortaya çıkar. Diş eti hastalıklarından kaynaklanan bakteriler, kan dolaşımı yoluyla kalp kasına ulaşabilir ve inflamasyona neden olabilir.
  4. Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği, kalbin yeterince kan pompalayamadığı bir durumdur. Diş eti hastalıkları, kalp yetmezliğine neden olabilir çünkü enfekte diş etleri kan dolaşımını bozabilir ve kalbin yeterince kan pompalamasını zorlaştırabilir.
Köpeklerde diş ve diş eti problemleri

Köpeklerde Diş ve Diş eti sorunlarında kuru mamanın önemi

Köpeklerde diş ve diş eti sorunlarını önlemek için kuru mama kullanmak yardımcı olabilir. Kuru mama, dişleri temizlemeye yardımcı olan sert yapısı ve dişlerin arasındaki plak ve tartar birikimini azaltmaya yardımcı olan özel bileşenleri içerebilir.

Köpeklerin diş sağlığı için, kuru mama ve yaş mama arasında farklar bulunmaktadır. Kuru mamalar, çoğunlukla sert bir yapıya sahip olduğu için köpeklerin dişlerini temizlemeye yardımcı olabilirler. Bu sayede dişlerde biriken plak ve tartar birikimini azaltarak diş sağlığını koruyabilirler. Ayrıca, kuru mamaların içeriğindeki özel bileşenler diş ve diş eti sağlığını destekleyebilir.

Öte yandan, yaş mamaların genellikle daha yumuşak bir yapısı vardır ve köpeklerin dişlerinde biriken plak ve tartar birikimini temizlemeye yardımcı olmazlar.

Unutulmamalıdır ki, kuru mama yalnızca köpeklerin diş sağlığı için önemli bir faktördür ve tüm diş bakımı ihtiyaçlarını karşılamaz.

Ayrıca yavru köpek bakımı başlıklı konumuzu da okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Diş ve diş eti bakımı İçin diş fırçalama ve Diş spreyleri

Fırçalama oldukça önemlidir. Normal fırçalardan hoşlanmıyorsa kolay kullanım için tasarlanan parmağa geçirilen diş fırçalarını kullanarak köpeğinizin dişlerine ve diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Eğer köpeğiniz dişlerini fırçalamanıza izin vermiyorsa diş spreyleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Küçük köpeklerin ağzında daha fazla diş olduğundan diş hastalıklarına daha yatkındır. Bunun sebebi küçük köpeklerin ağızlarının daha fazla plak tutabiliyor olmasıdır.

Köpeklerde diş ve diş eti problemleri

Köpeklerde diş ve diş eti bakımı İçin özel oyuncaklar

Bazı köpeklerin dişlerini fırçalamak zor olabilir. Genelde bunu yaptırmaktan hoşlanmayabilirler. Bu durumda çiğneme oyuncakları da diş tedavileri için iyi bir seçenek olabilir.

Köpeğinizin ağzına uygun, elinizde bükebileceğiniz ya da esnetebileceğiniz oyuncaklar oldukça uygundur. Çünkü oyuncağı yeterince esnek olmazsa köpeğinizin dişleri kırılabilir. Gıda katkı maddeleri ve çiğneme tabletleri de bulunur. Bu yöntemi tercih edecekseniz köpeğinizin ağzına uygun büyüklükte ve kolay sindirilebilir oyuncaklar olduğundan emin olmanız gerekir. Gıda katkı maddeleri günlük olarak kullanılabilir ancak su katkı maddeleri kullanacaksanız içme suyunun günlük olarak değiştirmeniz gerekir.

Rutin veteriner kontrollerinde köpeğinizin dişlerine de bakılır yine de eğer diş ve diş etlerine düzenli bakamadığınızı düşünüyorsanız rutin kontrollerinin aralarını kısaltmanız gerekir.

Köpeklerde diş ve diş eti problemleri

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram