Vetmundo logo

köpekler çilek yiyebilir mi

Köpekler Çilek Yiyebilir mi?

Köpekler Çilek Yiyebilir mi?

Köpeğinizin diyetinde çeşitlilik yaratmak ve aynı zamanda da kilolarını kontrol etmek istediğinizde, çilek, tuzlu ve işlenmiş diğer yiyeceklerin yerini almak için uygundur. İşlenmemiş şeker içeren tüm yiyecekler aslında sağlıklıdır.

Köpekler herhangi bir kötü etki olmadan çilek yiyebilir mi? Çileklerinizi en sevdiğiniz dört ayaklı arkadaşınızla paylaşmalı mısınız?

Görünüşe göre, evet, köpeğinize çilek verebilirsiniz (birkaç önlemle). Birçok meyve ve sebzede olduğu gibi, çileği de köpeğinize vermek için biraz dikkat etmeniz gerekir.

Çileğin bir porsiyonu yaklaşık bir fincan büyüklüğü kadardır o da 150-155gr arasndadır.

1 Porsiyon Çileğin İçeriği

Yaklaşık olarak bir kahve fincanı büyüklüğündeki çileğin içeriği şu şekildedir:

  • 48.6 kalori
  • 1.0 gr. protein
  • 0.5 gr. yağ
  • 11.7 gr karbonhidrat
  • 3.0 gr diyet lifi
  • C vitamini 89.4 mg
  • Manganez 0.6 mg
  • Folat (B9 vitamini) 36.5 mcg
  • Potasyum 233 mg

Diğer meyveler gibi, çilekler de doymuş yağ, kolesterol ve sodyum bakımından zengin değildir. Ayrıca iyi bir folat, potasyum kaynağı ve çok iyi bir diyet lifi, C vitamini ve manganez kaynağıdır.

Ayrıca diğer birçok meyve gibi, çileklerdeki kalorilerin büyük bir kısmı şekerlerden gelir. Bunlar çoğunlukla glikoz, fruktoz ve sakkaroz gibi basit şekerlerdir, özellikle diyabeti olan köpeğinize çilek vermeden önce veterinerinize danışmanız gerekir.

Çilek, kalp için sağlık yararları olduğuna inanılan antosiyaninler ve polifenoller gibi antioksidanlar ve faydalı bitki bileşikleri için iyi bir kaynaktır.

Köpekler çilek yiyebilir mi?

Köpekler Çilek Yemeli mi?

Kesin Bilinmeyenler

Çileklere karşı alerjiler insanlar arasında oldukça yaygın olsa da köpeklerde çilek alerjisi ne kadar yaygın olabileceğini söylemek zordur, ancak bu bir olasılıktır.

Çilek ayrıca tiroid problemleri olan insanlarda tiroid fonksiyonuna müdahale edebilen guatrojen içerir. Yine tiroid sorunları olan köpekleri etkileyip etkilemeyecekleri de yeterince bilinmemektedir.

Çileklerin dişleri beyazlatıp beyazlatmadığı konusunda farklı görüşler vardır (bir köpeğin dişleri dahil). Bazı kaynaklara göre, çilekler dişleri beyazlatmaya yardımcı olabilecek doğal enzim olan malik asit içerir. Diğer kaynaklarsa diş beyazlatma etkisinin sadece optik bir yanılsama olduğunu iddia ediyor.

Ne Kadar Çilek Verebiliriz?

Köpeğinize ara sıra birkaç çilek vermek iyidir, ancak bundan daha fazlası mide sorunlarına yol açabilir.

Çileklerin kalorisi düşük olsa da, köpeğinizin Danua bile olsa ve günde 2000 kalori ihtiyacı olmasına rağmen, bir fincan çilek yemesi gerekmez.

Normalde mama haricinde verdiğiniz ikramlar, köpeğinizin günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’undan fazlasını oluşturmamalıdır. Örneğin, 30 kilo ağırlığındaki bir köpek günde yaklaşık 800 kalori almalıdır. Bu da kuru mama haricindeki ikramlarınızın 80 kaloriyi geçmemesi gerektiğini gösterir. Bir fincan çilek yaklaşık 48 kalori olduğundan, bu köpeğe kalorisinin yüzde 10’unu çilekle verirseniz, bu neredeyse iki bardak kadar olurdu. Gerçekten bir günde bu kadar çilek yememeli. Özellikle çilek veya diğer meyveleri yemeye alışkın değilse, mide rahatsızlığına sahip olması neredeyse garanti olurdu. Bu nedenle eğer köpeğini özellikle çilek seven ve isteyen bir karakterde değilse vermemek ve alıştırmamak daha iyidir.

Beslediğiniz köpekler çilekleri gerçekten seviyorsa, haftada iki veya üç kez verebilirsiniz. Onları diğer meyveler veya sebzelerle dönüşümlü olarak verin. Böylece köpeğinizin ikramlar için daha çeşitli tatları ve dokuları öğrenmiş olur.

Köpekler çilek yerken sapını ve yapraklarını ayıramazlar. Bu nedenle sapı ve yaprakları çileklerden çıkarın. Özellikle küçük köpekler için daha küçük parçalara ayırmanızı öneririz. Köpekler çilek yerken boğulabilirler. Bu durum pek görülmese de, genellikle biraz yumuşak olanları için bu mümkündür. Onları küçük küçük dilimlemek bu sorunu önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca çileğin iyi yıkanmış, tarı ilacı ve toprak gibi maddelerden arınmış olmasına dikkat edin. Köpekler çilek sevseler de tadını daha cazip hale getirmek için yoğurtla karıştırabilirsiniz. Hatta bir çırpıcı kullanarak köpeğinize lezzetli bir smoothie hazırlayabilirsiniz.

Beslediğiniz köpekler çilek seviyorsa yaz aylarında serinletmek için donmuş çilek güzel bir ödül olabilir. Aynı zamanda buzlu çilek yemeleri sindirim sistemlerine de faydalı olur.

Yapay çilek aromalı yiyecekler, konserveler, çilekli insan bebeklerinin mamaları, çilek reçeli gibi ilave şeker içeren besinlerden de kesinlikle uzak tutun.

Aşırıya kaçmamak her konuda iyidir. Kuru mama dahil köpeğinize ne verirseniz verin veterinerinize köpeğiniz için uygun porsiyonları sormaktan çekinmeyin.

Eğer bir çilek bahçeniz varsa, köpeğinizin oraya erişimini dikkatli bir şekilde izleyin ve fazla yemediğinden mutlaka emin olun. Çilek bahçenizde böcek ilacı veya herhangi bir kimyasal madde kullanıyorsanız, köpeğinizin bahçeden direkt o çilekleri yemesine asla izin vermeyin.

Doğru Diyet Önemlidir

Köpeklerin sağlık için doğru diyette beslenmeleri gerekir. Bu, yediklerinde kaliteli protein ve yağ bulunması gerektiği anlamına gelir. Çilek gibi yiyecekler sadece ara sıra bir ödül olarak verilmelidir.

Köpekleri beslemenin farklı yolları hakkında birçok farklı fikir olsa da, köpeğinizin diyetinde aşağıdakilere ihtiyacı vardır:

  • İyi Protein Kaynakları- Bütün köpeklerin diyetlerinde iyi protein kaynaklarına ihtiyacı vardır. Et, balık, kümes hayvanları ve yumurtaların hepsi iyi hayvansal protein kaynaklarıdır.
  • İyi Yağ Kaynakları- Yağ, esansiyel yağ asitleri (EFA) ve yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin dağıtılmasına yardımcı olur, böylece köpeğinizin vücudu onları emebilir.
  • Adlandırılmış Malzemeler- Köpeğinizin kuru mamasındaki bileşenleri iyi inceleyin. Jenerik bileşenlerden kaçının. İçerik ne kadar spesifik olursa, o kadar iyidir. Aksi takdirde, köpeğinizi neyle beslediğinizden emin olamazsınız.
  • Düşük ila Orta Dereceli Karbonhidratlar- Birçok köpek maması karbonhidratlarla yüklüdür. Bu, bazı kaliteli köpek mamaları için bile geçerlidir. Karbonhidratlar “kötü” değildir ve faydalı olabilirler (örneğin diyet lifi karbonhidratlardan gelebilir). Ancak karbonhidratlar hiç bir zaman günlük beslenmesinde proteinin yerine geçmemelidir.
  • Yapay Renklerden, Koruyuculardan ve Tatlandırıcılardan Kaçının- Yapay koruyucular ve renkler / boyalar, insanlarda ve hayvanlarda bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Köpek maması seçerken bile bu bileşenlerden kaçınmaya çalışmalısınız.
  • Tatlı Su- Tüm köpekler, hasta olmadıkça veya geçici olarak sudan uzak tutulması için başka bir nedene sahip olmadıkça mutlaka tatlı suya ihtiyaç duyarlar.

Çilek sağlıklı bir besindir, ancak aynı faydalardan bazılarını sağlayabilecek birçok farklı meyve ve sebze de vardır. Bu yiyecekleri her zaman ödül olarak düşünmelisiniz. Onları ara sıra ve ölçülü olarak köpeğinize verebilirsiniz.

Köpeğinizde herhangi bir sağlık sorunu varsa veterinerinize danışarak şu yiyecekleri de çilek yerine tercih edebilirsiniz: Elma, kuşkonmaz, muz, yaban mersini, brokoli, karnabahar, salatalık, armut ve domates.

Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpekler çilek yiyebilir mi?

Özetle

Köpek çilekleri sever ve evet, köpekler çilek yiyebilir. Faydalı besinlerle dolu, sağlıklı, düşük kalorili bir ödül olabilir. Ancak köpeğinizin alerjik reaksiyona sahip olabileceği uzak da bir olasılık vardır. Bu ihtimali göz ardı etmeyin.

Bazı çilekler boyut olarak çok büyük olur. Özellikle köpeğiniz küçük veya orta büyüklükteyse, köpeğiniz için çileği dilimlemek en iyisidir. Köpeğiniz şeker hastasıysa veya herhangi bir kronik sağlık sorunu varsa, köpeğinize çilek vermeden önce mutlaka veterinerinizle konuşun.

Köpeğiniz çilek yedikten sonra vücudunda şişme, hapşırma öksürme, nefes alışında zorlanma, kurdeşen veya herhangi bir alerjik reaksiyona dair belirtiler görürseniz, köpeğinize çilek yedirmeyi derhal bırakın ve hemen en yakın veterinere danışın.

Köpekler çilek yemeli mi?

Bizi takip edebilirsiniz:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz

RSS
E-posta
Instagram