İçindekiler
Kediler Tasmaya Alışabilir mi?
Kediler tasmayla dolaştırılabilir mi sorusu, kedi besleyenlerin zaman zaman da olsa aklına takılır. Köpeğini alıp parklarda gezdirenleri, beraber eğlendiklerini gören kedi sahipleri bazen “keşke” diyerek iç geçirebilirler.
Kediler biraz koşabilmesi ve açık havada dolaştırılabilmesi için eğitilebilirler. Buna alıştırmanın en kolay yolu ödül mamaları, sözlü övgüler ve baş sevme egzersizleriyle olur. Başlangıçta kedinizi tasmasız olarak serbest dolaşıma çıkartmak, korkarak kaçmasına ya da başına bir kaza gelmesine sebep olabileceğinden tasma kullanmak daha doğrudur. Gezintiye çıkmak kedinizin harika mekânlara erişmesini, etrafı tanımasını ve egzersiz yapmasını sağlayacağı için önemlidir.
Kedinize sizinle birlikte yürümeyi öğretmek ve kediler tasmayla dolaştırılabilir mi, bilmek istiyorsanız, kediler için özel olarak tasarlanmış tasmalardan edinebilirsiniz. Önce evde alıştırmalar yapmanız faydalı olacaktır. Kedinizin tasmasına alıştığını anladığınızda onu etrafta potansiyel olarak korkutucu olabilecek ve dikkat dağıtıcı şeylerle karşılaşmayacağı sessiz bir yerde dışarıya alıştırmaya başlayabilirsiniz. Keşfe çıktığınızda çok küçük adımlar atarak alanınızı değiştirmeden önce bulunduğunuz alanda rahat olduğundan emin olun. Daha kolay anlatmak gerekirse, madde madde açıklayabiliriz:
Kediler tasmaya nasıl alıştırılır?
Kedilerin tasmaya alıştırılması bazı sabır ve özen gerektirir. İşte kedilerin tasmaya alıştırılması için birkaç adım:
- Yavaşça başlayın: Kedinize tasma takmak için acele etmeyin. Önce ona yaka takın ve buna alışmasını bekleyin. Daha sonra, hafif bir tasma takın ve kedinizin bu tasmaya alışması için zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın.
- Doğru tasma seçimi: Kediniz için doğru tasma seçmek önemlidir. Tasma, kedinizin boyutuna ve yaşına uygun olmalıdır. Ayrıca, naylon tasmalar çabuk kırılabilir ve yeterince güçlü olmayabilir, bu nedenle daha dayanıklı malzemelerden yapılmış bir tasma seçmeniz önerilir.
- Tasmayı takın: Kedinize tasma takarken onu rahatlatmaya çalışın. Eğer kediniz tasma takmak istemezse, onu zorlamayın. Sadece tasmayı takın ve kedinizi bir süre gözlemleyin. Kediniz rahatsızlık hissediyorsa, tasmayı çıkarın ve daha sonra tekrar deneyin.
- İçeride alıştırma: Kediniz tasmayı takmaya alıştıktan sonra, onu içeride bir süre tasmalı olarak gezdirin. Böylece kediniz tasma ile dışarıda yürümek için alıştıkça, dışarıdaki tehlikelere karşı daha hazırlıklı olur.
- Dışarıda yürüyüşe çıkın: Kediniz tasmaya alıştıktan sonra, dışarıda kısa yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Başlangıçta, kedinizi güvende tutmak için sakin ve sessiz bir yerde yürüyün. Zamanla, kediniz daha fazla keşif yapmak isteyecektir.
Ayrıca Yavru Kedi Bakımı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Kedinizin tasmaya alışması, bazı sabır ve özen gerektirir. Her kedi farklıdır ve bazıları tasma takmayı sevmez. Eğer kediniz tasmaya alışmak istemiyorsa, onu zorlamayın ve başka alternatifler düşünün.
Fırsat verilen çoğu ev kedisi açık havada olmaktan zevk alır. Sürekli ev içerisinde yaşamak kediler için tamamen doğru değildir. Tırmanmak, avlanmak, keşfetmek gibi doğuştan gelen dürtülerini gezintilerle dengeleyebilir. Ancak dışarıda serbestçe dolaşması kabul edilemez derecede risklidir.
İç mekân kedilerinin ise çevresel olarak zenginleşmeye ihtiyacı vardır. Yine de kedilerin de ufkunu genişletebilmesi için gezintilere çıkması gerekir. Kedinizi tasmayla yürütmek dış mekânlara güvenli şekilde erişmesi için mümkün olabilecek en güzel yoldur.
Dış mekâna serbest erişimi olan kedilerin yaşayabileceği riskler
Kediler tasmayla dolaştırılabilir mi sorusunun ardından farklı bir alternatif olarak serbestçe gezmesini düşünüyorsanız dikkatli olmanız gerekir. Kedilerin dışarıda serbestçe dolaşmasının bazı riskleri vardır. İşte bazıları:
- Kaybolma: Kedilerin dışarıda kaybolması oldukça yaygındır. Kedilerin yabani hayvanlarla, araçlarla veya köpeklerle karşılaşması sonucu kaybolmaları mümkündür.
- Hastalıklar: Dışarıda dolaşan kediler çeşitli hastalıklarla karşılaşabilir. Diğer hayvanlarla temas etme, açık su kaynaklarından içme veya diğer kedilerle mücadele etme sonucu hastalıklar kapabilirler.
- Yaralanmalar: Kediler, dışarıda yaralanmaya daha yatkındırlar. Araç çarpmaları, yükseklikten düşmeler veya diğer hayvanlarla mücadele sonucu yaralanabilirler.
- Zehirlenmeler: Dışarıda dolaşan kedilerin zehirlenmesi riski vardır. Komşuların bahçelerinde veya parklarda zehirli bitkiler veya kimyasallar olabilir.
- Kirlilik: Dışarıda dolaşan kediler, kirli ortamlarla temas edebilirler ve böylece parazitler veya mantarlar gibi enfeksiyonlara neden olabilecek mikroplarla karşılaşabilirler.
- Vahşi hayvanlarla karşılaşma: Kediler, dışarıda vahşi hayvanlarla karşılaşabilirler. Bu hayvanlar arasında yılanlar, sincaplar, çakallar ve tilkiler bulunur. Bu hayvanlar, kedileri ciddi şekilde yaralayabilir veya öldürebilir.
Kedinizi Tasmaya Alıştırdıktan Sonra nelere dikkat etmelisiniz?
Kediler tasmayla dolaşabilir mi sorusunun ardından artık alıştığını düşündüğünüzde de bazı konularda dikkatli olmanız gerekir. Öncelikle hangi tür tasma alacağınıza karar vermelisiniz. Kediler için tasarlanmış tasmaların yanı sıra yürüyüş ceketleri de vardır. Tasma bağlantısı boynundan ziyade gövdesinin ortasına doğru kavrar. Bunlar kediniz için daha güvenli ve daha az streslidir. Yürüyüş seanslarınızı kediniz aç olduğunda yapın ve pek çok mola verin. Molalar sırasında ona ödül mamaları vererek, övgüler sarılmalar ve kısa masajlarla onu daha çok cesaretlendirebilirsiniz.
Bir gün gittiği yerde rahat olduğunu düşünürken sonraki bir gün gittiğiniz yerde korktuğunu ya da huzursuz olduğunu hissederseniz tekrar önceki yere götürmeniz onu oldukça mutlu edecektir.
Kedinizin tasmasını bir şeye bağlamamalı ve onu hiç yalnız bırakmamalısınız. Eğer bir şeyden korkarsa tasmasına dolaşabilir. Ayrıca başka bir hayvan ya da kişi tarafından tehdit edilirse kaçamayacağı için kedinizi tasmasıyla hiçbir zaman gözetimsiz olarak bırakmamalısınız.
Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın