İçindekiler
Hamster Bakımı
Hamster bakımı diğer evcil hayvanlar düşünüldüğünde çok da zor sayılmaz. 1-1,5 aylık hamsterler evcilleştirmek için idealdir. Yavru hamster sahibine çabuk alışır yani bu konuda da çok zorlanmazsınız. İlk birkaç gün kendi haline bırakın, Sesinizi tanıması için onunla konuşun. Yemi her gece ellerinizle kafesin zeminine koyun. Birkaç gün sonra, hamster yerken elinizi yaklaştırmaya başlayabilirsiniz.
Sonraki birkaç gün boyunca elinizden yiyecek sunun. Elinizle korkusuzca çıkmaya başladığınızda diğer elinizle sırtını hafifçe okşamaya başlayabilirsiniz. Tam olarak onu okşamanıza da alıştığında el ve kollarınızda üzerinde yürümeye başlayacak kadar size alışmış olur.
Hamsterler sadece korktuğu zaman ısırabilirler. Korktuklarında hamsterler kulaklarını geriye doğru kıvrılırlar. Kulakları dimdik hale gelene kadar hamsterinizle sakin bir ses tonuyla konuşun. Sonra elinize alabilirsiniz. Hamsterler hareketli ve oyuncu hayvanlardır.
Kafeslerinden kaçmak için en ufak fırsatı bile değerlendirirler. Kaçtıklarında yakalamak için içinden çıkamayacağı bir leğene çıkabilmesi için bir rampa oluşturup içine de en sevdiği yiyecekleri koyun hatta rampaya da küçük kırıntılar ekleyebilirsiniz. Hamsterler normalde gündüzleri uyur, geceleri yem ararlar. Bu sebeple tuzağınız ortalık sakin ve karanlık olduğunda işe yarayacaktır.
Hamsterler Ne Yerler?
Hamster bakımında beslenme de tabi ki oldukça önemlidir. Bu ürünlerden bazıları şunlardır:
• Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz, fındık, yer fıstığı gibi kuruyemişler, kestane, susam ve mısır hamsterlerin en sevdiği yiyeceklerdir.
• Hamsterler ayrıca taze meyve ve sebzeler yerler. Havuç, ıspanak, salatalık, lahana, armut, muz ve elma yedirebilirsiniz. Ancak hamsterler yiyecek biriktirdiklerinden dolayı çürümemeleri için meyve ve sebzeler haftada bir kez küçük porsiyonlar halinde verilmelidir.
Bu ürünlerin dışında hamsterlerin yiyebileceği ürünlerde işlenmiş gıdalar bulunur. Hazır hamster mamaları tüketirken hayvan sağlığı için tavsiye edilen miktarda beslemek çok önemlidir.
Hamsterler hangi yiyeceklerden uzak durmalı?
Bazı yiyecekler hamster ırkları için çok zehirli olabilir. Bu nedenle hamster bakımında besleme yaparken bazı yiyeceklere dikkat edilmesi gerekir.
Hamsterlerın yememesi gereken yiyecekler şunları içerir:
• Hamsterler işlenmiş kuruyemiş yememelidir.
• Sebzeleri pişirin çünkü çok fazla çiğ sebze sağlı için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Pişmiş sebzelerde de baharat kullanılmamalıdır.
• Soğan, patates, sarımsak, karpuz ve portakal gibi meyve ve sebzeler hamsterler için çok tehlikeli besinlerdir. Bu ürünler hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Diğer meyvelerden vermek istediğinizde önce çekirdeklerini çıkarmaya dikkat edin.
• Çikolata ve cips gibi yiyecekler hamsterler için zehirlidir.
Evcilleştirilmiş hamsterlerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri ve hamsterlere zarar veren besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca bu hayvanlar yanak keselerinde yiyecek depolarlar, bu yüzden onları aşırı beslememeye dikkat edin.
Hamster Bakımında karşılaşılabilecek Başlıca Hastalıklar ve Tedavileri
Nezle ve Grip: İnsanlardan nezle ve grip hamsterlere da bulaşabilir. Özellikle kışın üst üste ve sık sık hapşırmalarından grip olduğunu anlayabilmeniz mümkündür. Vitamin takviyesi bu dönemde iyi olacaktır. 3 hafta geçtiği halde hapşırmalar bitmemişse bir veterinere göstermenizi tavsiye ederiz.
Tümör ve Kanserler: Hamsterlerin daha çok 1.5 yılından sonra yakalandıkları hastalıklardandır. Dişilerin erkeklere oranla daha sık yakalandıkları gözlemlenmektedir. Kanser olan bir hamsterin vücudunda kitle oluşur ve bu kitle günden güne büyümeye devam eder. Büyüme hızı genellikle çok hızlıdır. Hamster vücudunda oluşan şişliklerin bazıları apse de olabilir. Kanser olan bir hamsterde sık olarak görülen diğer belirtiler tüy dökülmesi, halsizlik ve kilo kaybıdır.
Stres ve Şok Durumları: Hamsterlerin en sık strese girdikleri durumlar kafeslerinin çok sık temizlenmeleri ya da oyuncaklarının olmamasından dolayı enerjilerini harcayamadıkları zamanlarda görülür. Alıştıkları bir ortamdan uzaklaştırılmaları da strese girmelerine sebep olabilecek diğer bir durumdur.
Şok durumu ise yüksek bir yerden düşme sırasında, yaralanmalarda görülebilmektedir. Belirtileri genellikle topallama, hızlı kalp atışı ve şaşkın duruşudur. Böyle bir durumda hamster ele alınıp çok hafif dokunuşlar ile onu uyarma ve kan dolaşımını hızlandırma şeklinde tedavi edilmelidir. Şok durumu birkaç saat geçmesine rağmen düzelmediyse minik dostunuzu veterinere göstermeniz gerekir.
Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hamster Bakımında Hamilelik ve Yavru Hamster Bakımı
Hamster bakımında bilinmesi gereken önemli bir konu da sık üredikleridir. Hamster için en iyi üreme yaşı 10 hafta ile 15 aylık arasıdır. Yetiştiriciler, üreme için bir erkek hamster ve bir dişi hamster olmak üzere bir çift kullandıkları gibi bir erkek ve birkaç dişi hamsterden oluşan gruplar da kullanır. Hamster bakımında doğururken en sağlıklı sonuçların alınabilmesi için hayvanın deneyimli bir yetiştiricinin ellerine bırakılması gerekir.
Hamsterler (özellikle de dişiler) çiftleşirken agresif olabilir. Farklı hamster türleri ile ilişkili birçok genetik kusur da vardır. Bu nedenle genetik mirası bilinmeden hamster sahibi olunması veya yetiştirilmesi önerilmez. Hamsterlerin hamilelik süresi türüne bağlı olarak genellikle 16-22 gün sürer.
Hamsterinızin hamile olduğunu düşünüyorsanız, şişkinliğin bir hastalıktan kaynaklanmadığından emin olmanız en iyisidir. Karnında yumru veya yumrular varsa, bu topaklar bebekten çok tümör olabilir. Hamsterlerde karın şişkinliği enfeksiyonlar, bağırsak sorunları, kalp sorunları veya mesane taşları nedeniyle de oluşabilir.
Normal bir dişi hamster, doğumdan 21-28 gün sonra sütten kesilen 6-8 yavru yapabilirler. Yavrular tüysüzdür. Gözleri ve kulakları da kapalıdır. Ancak yavruların doğumda ön dişleri (kesici dişleri) vardır. Çoğu durumda, yaklaşık 7 günlük olduktan sonra yavru hamsterlere hafifçe dokunmak güvenlidir. Yaklaşık 10 günlük yavrular, suyla nemlendirilmiş katı yiyeceklerle beslenebilir. Yiyecek ve suyu yavruların kolayca erişebileceği yerlere koymanız önemlidir.
Doğum Sonrası
Özellikle anne olan hamsterınız daha önce hiç doğum yapmamışsa yavrular doğduktan sonra en az 7 gün anneyi ve yavruları rahatsız etmeyin. Terk edilmiş bir hamster yavrusunu başka bir anneye sevdirmeye ve bakımını üstlendirmeye çalışmak nadiren başarılı olur. Bu sebeple yeni doğmuşlarken annelerinden ayırmamak önemlidir. Kafesin etrafındaki aktivitenizi azaltın ve hamsterinizden mümkün olduğunca uzak durun böylece korku ve stres yaşama ihtimallerini en aza indirmiş olursunuz. Sadece gerekirse yiyecek ve su sunmak için onlara yaklaşın.
Anne hamster bakımı ve beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Hamsterlerde görülen bebeklerini yemelerinin belki de en bariz nedeni yiyecek eksikliğidir. Hamile veya emziren hayvanlar vücutlarında genellikle yavrularına sağladıklarından daha fazla enerji kullanırlar. Çok daha fazla yiyeceğe ihtiyaçları olur. Anneler yavruları için kendilerini yetersiz hissederler ve en zayıf yavruları yemeyi seçebilirler.
Hamster Kafesleri Nasıl Olmalıdır?
Plastik tabana sahip olan kafeslerin temizlikleri kolaydır. Kafes hamsteriniz için mümkün olduğunca büyük boyutta olmalıdır. Küçük kafeslerde hamsterler saldırgan ve huzursuz olabilir. Tek hamsteriniz varsa onun için 60×45 taban alanlı ve 30 cm kadar yüksekliği olan bir kafes yeterli olur.
Kafesinin tabanına 3-5 cm kadar kalınlıkta emici taban malzemesi konur çünkü hamsterler eşelenmeyi severler bu sebeple bu şekilde derin taban malzemeleri eşelenme ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Kağıt yeteri kadar emici olmadığı için taban malzemesi olarak görevini yerine getiremez. Taban malzemesinin üzerine yayılacak saman hem onun için doğal bir ortam sağlar, hem de dışkısıyla temasını keser. Yuvanın içine bir miktar ot da koymanız doğru olur.
Yem kapları hamsterinizin içine girip sıkışmayacağı boyutta olmalıdır. Hamster bakımında su da önemli bir konudur. Önüne su içmesi için direkt olarak kase şeklinde suluk bırakmamalısınız. Emmeye başladığında akan suluklar doğadaki yaşam tarzlarına uygundur çünkü doğada hamsterler su ihtiyaçlarını yapraklardaki çiğlerden alır. Kafeslerinde koşmaları için tekerlek olması da şarttır. Yeterince hareket edemeyen hamsterler önemli sağlık sorunlar yaşar.
Hamster kafeslerinde kullandığınız taban malzemesi de oldukça önemlidir. Hamster kokusuyla yaşadığı alanı işaretlerler. Kafesi sık sık temizlerseniz bu kokuyu alamaz, bu da onu yuvasına karşı yabancılaştırarak strese sokar. Bu sebeple dışkısını hızla kurutacak, kafesini uzun süreler sağlıklı tutabilecek taban malzemesi kullanılmalıdır.
Taban malzemesi olarak ideal olan sıkıştırılmış talaştır. Talaş, temiz ve rahat bir ortam sağlar. Özel olarak hamster talaşları kimyasal maddelerle temas etmemiş çamdan üretilir. Sıkıştırılmış olduğu için de uzun süreler kullanılabilir, aynı zamanda da ekonomiktir. Kafesini sık temizlememeniz gerektiğini belirtmiştik. Haftada bir kere yapılacak temizlik yeterlidir. Aksi halde hamsterinizin yuvası, sakladığı yiyecekleri kaybeden ve bozuk gıdalar nedeniyle hamsteriniz huzursuz olacaktır.
Bir yanıt yazın